SNS REAAL SCHIKT WOEKERPOLISSEN
 
door Theo Besteman
 
AMSTERDAM, dinsdag
       SNS Reaal is akkoord met een miljoenenvergoeding voor de jaren te veel berekende kosten op zijn te dure beleggingsverzekeringen, de ’woekerpolissen’. De vergoeding aan klanten zou rond de E 400 miljoen liggen.
        De bankverzekeraar is volgens bronnen gisterenavond akkoord gegaan met een schikking met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim, die tienduizenden gedupeerden vertegenwoordigen.
       De regeling wordt vanochtend gepresenteerd. Klanten krijgen komende jaren te veel betaalde kosten teruggestort. Alle polissen worden aangepast. Ook komt er een apart fonds voor hulp aan schrijnende gevallen.
 
De regeling borduurt voort op eerdere schikkingen van Verliespolis en Woekerpolis Claim met Delta Lloyd, Fortis en Nationale-Nederlanden. Die verzekeraars betaalden samen bijna 1,5 miljard euro aan schadevergoeding voor hun klanten terug.
       De beleggingsverzekeringen, vaak gebruikt voor hypotheken en pensioenen, werden jarenlang tegen te hoge kosten verkocht. Die zouden hoge rendementen hebben. Maar van elke euro premie van consumenten, ging eerst 40 procent op aan kosten en beloning, voordat ermee werd belegd. Daardoor haalde de belegging nooit het beloofde resultaat.
 
© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.