Ontknoping in affaire rond Dexia
 
De Stentor 24 januari 2007
 
AMSTERDAM (ANP) - Bijna 200.000 beleggers in aandelenlease kijken donderdag uit naar de beslissing van het gerechtshof Amsterdam over de zogenoemde Duisenberg-regeling. Om 16.00 uur velt de rechter het oordeel of de schikking voor beleggers met geleend geld wel of niet verbindend wordt verklaard.
 
Dexia en voorstanders van de regeling zijn verheugd dat de slepende zaak tot een ontknoping komt. Voor criticasters, zoals Leaseproces en Platform Aandelenlease, betekent de uitspraak vooral dat weer verder kan worden geprocedeerd. Lopende zaken hebben maandenlang stilgelegen in afwachting van een gerechtelijk oordeel over de Duisenberg-regeling.
De bank Dexia en de twee belangenorganisaties Stichting Eegalease en Stichting Leaseverlies kwamen vorig jaar samen tot het schikkingsvoorstel in de rel rond de aandelenlease, oftewel beleggingen met geleend geld.
De regeling, waarvoor de inmiddels overleden Wim Duisenberg bemiddelde, houdt in dat beleggers twee derde van hun restschuld terugkrijgen. Dexia heeft al ruim 1 miljard euro opzij gelegd voor de compensatie van de schulden. ,, Feitelijk hebben we aan het hof gevraagd of de regeling goed is'', aldus woordvoerder Harmen Geers van Eegalease en Leaseverlies. ,,Daar krijgen we donderdag dus een antwoord op.''
Ruim 120.000 mensen hebben zich aangesloten bij de twee belangenorganisaties. De helft van hen heeft al getekend voor de Duisenberg-regeling. Ondertussen zijn duizenden juridische procedures tegen Dexia stilgelegd in afwachting van de uitspraak van het hof. ,,We zijn blij als er eindelijk een uitspraak komt'', aldus jurist Joost Papeveld namens Leaseproces. ,,Dan kunnen we weer verder met procederen.'' De criticasters beweren de kans groot is dat meer geld kan worden gekregen door zelf een procedure te beginnen. Dexia en de belangenorganisaties betwijfelen dit weer en hebben geen goed woord over voor de oppositie die het commerciële bedrijf Leaseproces voert. ,,Het is een partij die een hoop geld wil verdienen. Dit soort leeft van de affaire rond Dexia'', aldus een woordvoerder van Dexia. Voor de oppositie maakt het overigens weinig uit of de rechter donderdag besluit of de regeling verbindend wordt verklaard of niet. In een brief aan de notaris kan afstand worden gedaan van de Duisenberg-regeling.
Vervolgens kan een rechtszaak worden aangespannen om geld te claimen van Dexia. De Amsterdamse rechtbank telt momenteel al 4500 rechtszaken tegen Dexia die in de wacht staan. Volgens Platform Aandelenlease en Leaseproces kunnen daar zeker 20.000 zaken bij worden opgeteld. Zoveel mensen zouden kenbaar hebben gemaakt een juridische procedure te beginnen als het hof zijn oordeel heeft geveld. De Raad voor de Rechtspraak zegt zich niet druk te maken over tienduizenden eventueel aankomende rechtszaken. ,,Dat kunnen we wel aan. We zullen wel moeten.'' De rechtbank Amsterdam richt een speciale Dexia-kamer op en heeft een team van juridische specialisten geselecteerd om de behandeling van de procedures tegen Dexia snel te kunnen afhandelen. ,,We zagen de bui al hangen'', laat de rechtbank Amsterdam weten. ,,We hebben ons voorwerk gedaan.''
 
Copyright © 2007 De Stentor - alle rechten voorbehouden