Aegon verliest Sprintplan-zaak
 
Van een onzer verslaggevers
 
UTRECHT, donderdag
       De rechtbank in Utrecht heeft een groep van 1500 gedupeerde Sprintplan-leasebeleggers in het gelijk gesteld bij hun klacht tegen Spaarbeleg, onderdeel van Aegon. Spaarbeleg handelde onzorgvuldig en onrechtmatig, zo stelt de rechtbank.
        Volgens de Utrechtse rechter had Spaarbeleg moeten informeren naar de financiŽle positie, ervaring en beleggingsdoelstellingen van potentiŽle Sprintplan-deelnemers. Daardoor heeft het bedrijf niet voldaan aan de op haar rustende zorgplicht. Vooral gedupeerden die zijn overgegaan tot tussentijdse beŽindiging of verlaging van het Sprintplan maken hiermee kans op verhaal van schade, verwacht Ton Bazelmans van schadebureau Santema & Blonz. De Stichting Gedupeerden Spaarbeleg (Gesp), met leden die allemaal Sprintplan aanschaften, had ingezet op ontbinding van alle contracten en terugbetaling van de totale inleg. Dat vindt de rechtbank echter te ver gaan voor een collectieve rechtszaak. Gesp kondigt dan ook 1500 individuele rechtsgangen aan, waarbij de ontbinding per contract de inzet wordt.
 
Aegon zegt het eens te zijn met de lijn van de uitspraak. "Of we desondanks in hoger beroep gaan, wordt nog overwogen", aldus een woordvoerder. De verzekeraar zegt reeds in honderden individuele gevallen oplossingen te hebben aangedragen. "Er is hier en daar wat misgegaan, maar dat wil niet zeggen dat alle klanten reden tot klagen hebben."
 
Copyright De Telegraaf