Succes Waalwijker tegen Dexia geeft moed
 
door Henk Mees
 
Dinsdag 23 november 2004 - Drie beleggers in aandelenlease hebben rechtszaken tegen Dexia gewonnen. Voor de kantonrechter in Tilburg was een 58-jarige Waalwijker succesvol.

Het leek zo verleidelijk: drie jaar lang 249 gulden per maand betalen, en aan het eind het drievoudige terugkrijgen. „Wij dachten dat we dat geld spaarden en dat we na drie jaar zoveel extra’s zouden krijgen“, vertelt een 58-jarige radio-monteur uit Waalwijk, die zijn naam (nog) niet de krant wil zien.
Winstverdriedubbelaar, zo heette de aanbieding van Legio Lease, wat later opging in Dexia. Van de verdiensten van zijn vrouw konden ze elke maand wel 249 gulden apart leggen. Dat zou een leuk spaarcentje opleveren. Van aandelenlease hadden ze nooit gehoord. Daar kwam het Waalwijkse echtpaar pas achter toen er brieven kwamen van Dexia. Daarin stond dat de aandelenkoersen waren gekelderd en dat ook hun pakketje met aandelen ABN Amro, Ahold en ING stevig in waarde was gedaald. In Waalwijk keken ze pijnlijk verrast op: 12.766 euro bijbetalen!
„Wij hadden nooit te horen gekregen dat we met die winstverdriedubbelaar ruim 19.000 euro hadden geleend en dat daarvan aandelen waren gekocht die nu zoveel minder waard waren.“
Slapeloze nachten kregen ze ervan in Waalwijk. Van hun eerste advocaat kregen ze te horen dat er niets aan te doen was. Bij Piet Koremans in Nieuwegein, die voor de belangenclub Payback optreedt, vonden ze wel gehoor. Hij hielp ze aan een advocaat die de dagvaarding van Dexia trotseerde en het op een rechtszaak liet aankomen.
Vorige week deden de kantonrechters in Breda, Tilburg en Bergen Op Zoom uitspraak in drie afzonderlijke zaken van particuliere beleggers. In alle drie gevallen werd de overeenkomst met Dexia nietig verklaard.
 
In beroep
 
Dexia gaat in beroep, maar voorlopig ligt er onder meer in Waalwijk een vonnis dat recht geeft op terugbetaling van 4100 euro. „We hebben vreselijk in spanning gezeten. Ik hoop dat we er nu snel een punt achter kunnen zetten. Wat we nu bereikt hebben, is helemaal aan Piet Koremans te danken“, zegt de Waalwijkse belegger.
 
Rechtszaken
 
Volgens Koremans kunnen de uitspraken van vorige week meer beleggers moed geven. Naar schatting 600.000 tot 700.000 particulieren hebben zich in de hoogtijdagen van de beurs laten verleiden door aandelenlease-aanbiedingen van Legio Lease, Spaarbeleg en (Aegon) en Fortis. Nu zitten ze op de blaren en wemelt het van de rechtszaken.
Koremans: „Omdat er zoveel tegenstrijdige uitspraken kwamen van diverse rechtbanken zijn de procedures in september stilgezet. De rechtbanken zijn op 18 oktober bij elkaar gekomen om de klokken gelijk te zetten. Als het de kant opgaat van vorige week, is er hoop. De zaak van die meneer uit Waalwijk diende voor de kantonrechter omdat het huurkoop betreft.
Het blijkt dat Dexia in de periode voor 14 januari 2003 geen vergunning had hiervoor, Legio Lease ook niet, en dan hadden ze niet eens zo’n overeenkomst mogen aangaan. Daarom is de overeenkomst nietig verklaard door de kantonrechter en moet Dexia ook alle maandtermijnen terugbetalen, ook de bedragen die nog betaald zijn omdat Dexia die mensen uit Waalwijk na afloop van de drie jaar had voorgesteld door te gaan met betalen om zo de pijn te verlichten.“
 
Copyright Brabants Dagblad