Bank moet inleg van depotleasebeleggers terugbetalen
 
Succes Dexia-gedupeerde
 
De rechtbank in Almelo heeft besloten dat de depotlease-constructie van Dexia in strijd is met de Wet Toezicht Effectenverkeer. Dexia legt zich niet neer bij de uitspraak.
 
JAAP ROELANTS
ALMELO
 
Er is opnieuw een doorbraak in de aandelenlease-processen die overal in het land op de rol staan.Voor de rechtbank in Almelo heeft een zogenoemde depotleasebelegger zijn zaak tegen Dexiabank gewonnen. Hij krijgt daarmee een belangrijk deel van zijn inleg van ongeveer 30.000 euro terug.
Volgens zijn advocaat mr. E. Hoeksma uit Enschede heeft deze uitspraak precedentwerking voor de andere gedupeerden van de depotlease-constructie.
 
Depotleasebeleggers wilden eind vorige eeuw dubbel profiteren van de toen sterk stijgende aandelenkoersen.
Ze namen vaak een lening op de overwaarde van hun huis en koppelden die aan een beleggingsrekening.
Uit die rekening betaalden ze uiteindelijk de leasetermijnen.
 
Toen de aandelenkoersen inzakten werden niet alleen hun aandelen minder waard, maar verdwenen ook de risicovolle leningen als sneeuw voor de zon.
Deze gedupeerden kwamen niet voor de Duisenberg-vergoeding in aanmerking. Met deze regeling voor sanering van de restschuld zijn veel 'gewone' leasebeleggers van na 1997 akkoord gegaan. Ze moesten dan wel stoppen met procederen.
Omdat ze niet voor deze regeling in aanmerking kwamen, zetten de meeste depotleasebeleggers hun proces voort.
 
In Almelo heeft de rechter nu bepaald dat de constructie toentertijd in strijd was met de Wet Toezicht Effectenverkeer en de overeenkomst nietig verklaard. Daardoor moet Dexia de gedupeerde uit Almelo niet alleen niet alleen zijn inleg terugbetalen, maar ook zijn schulden.
Volgens Dexia zijn er 1500 depotleasebeleggers tegen honderdduizend 'gewone' leasecontracten. De bank gaat tegen de uitspraak in beroep.
 
Copyright Algemeen Dagblad

Deze uitspraak is hier te lezen