Rechter veroordeeld ING Bank tot schadevergoeding
 
ING Bank moet het voormalige hoofd beleggingen van de regio Noord Holland euro 360.000 ontslagvergoeding betalen. Ook al overtrad hij 'evident' de regels met het doorspelen van geheime informatie aan klanten over de uitgifte van een obligatie in 2004. Dat heeft de kantonrechter in Zaandam dinsdag bepaald.
 
De man krijgt een vergoeding omdat er binnen ING destijds 'een cultuur heerste' waarin normen 'ondergeschikt werden gemaakt aan de commerciŽle doelstellingen', aldus het vonnis. Van de voormalige leidinggevende had de rechter 'tegengas' verwacht tegen de 'door het management uitgeoefende commerciŽle druk'.
 
Eerder kwam de tuchtcommissie van het Dutch Securities Institute (DSI) tot een vergelijkbaar oordeel over de bank-verzekeraar.
 
De rechter roept verder in herinnering dat binnen ING de gedragscode 'massaal' is geschonden bij de uitgifte van de obligatie. Ook is meegewogen dat de 51-jarige man in het verleden nooit is aangesproken op soortgelijke kwesties. De kantonrechter meent verder dat hij 'geen reŽel perspectief' meer heeft op een vergelijkbare functie bij een andere bank.
 
De afhandeling van de affaire wordt op de voet gevolgd door werknemers van de bank-verzekeraar. ING heeft aan tientallen mensen disciplinaire maatregelen opgelegd. Hen wachten nog allerlei procedures. Dat leidinggevenden op het Amsterdamse hoofdkantoor vrijuit gaan heeft kwaad bloed gezet bij sommige beleggingsadviseurs in de regio. Binnenkort volgt een tweede ontslagzaak.
 
De ex-werknemer had met euro 650.000 bijna het dubbele geŽist. ING vond dat de man zijn recht op een ontslagvergoeding helemaal had verspeeld. Zeker nadat hij ING-topman Jan Zegering Hadders vorige week betichtte van onoorbare privťbeleggingstransacties, iets wat ING overigens krachtig ontkent. ING zegt zich niet te kunnen herkennen in het beeld van de bank dat in het vonnis wordt geschetst.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

De uitspraak is te lezen door hier te Klikken

Lees en huiver hoe bepaalde banken blijkbaar alle regels aan hun laars lappen om een bedrijfscultuur te creŽren waarbij alles ondergeschikt wordt gemaakt aan commerciŽle activiteiten c.q. grote winsten te behalen