Rechtszaak huizenbezitters om leasebeleggingen
 
NIJMEGEN (ANP) - Een groep beleggers daagt de bank Dexia en Spaar Select, een keten van tussenpersonen, voor de rechter. Zij voelen zich bedrogen omdat hun niet is gewezen op de risico’s van beleggingen waarbij de overwaarde van hun woning werd gebruikt.
 
De ontevreden beleggers namen een extra hypotheek op hun huis om naar de beurs te gaan. Dexia stak het geleende bedrag voor klanten van Spaar Select in aandelen. Uit de opbrengsten van het pakket aandelen moesten de beleggers zowel de hypotheek als de kosten van de leaseconstructie betalen.
 
Door koersdalingen op de beurs rendeerden de aandelen niet en nam hun waarde af. Bovendien knaagden de maandlasten aan het geïnvesteerde vermogen. De gemiddelde belegger staat inmiddels circa 100.000 euro in het krijt, aldus de stichting Leaseleed vrijdag. Via deze stichting spannen 420 beleggers een rechtszaak aan tegen de bemiddelaar Spaar Select en Dexia. 
 
Eerder deze maand moest een groep van tienduizenden beleggers een tegenvaller slikken, toen de rechter in hun zaak besloot dat een belangrijke reclame voor aandelenlease niet misleidend was. De woningbezitters zeggen dat zij Spaar Select en Dexia niet alleen aanpakken op de reclame voor de belegging, maar ook op andere gronden, zoals bedrog en misbruik van de omstandigheden. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.