Dexia-klanten belaagd door incassobureau EDR
 
door RIEN MEIJER
 
AMSTERDAM – Klanten van Dexia Bank, die zwaar het schip in zijn gegaan met de inmiddels beruchte aandelenleaseproducten, wordt het leven nu zuur gemaakt door het incassobureau EDR. Het bureau in Den Haag dreigt de gedupeerde beleggers met rechtszaken als zij hun restschuld van vaak vele tienduizenden euro’s niet snel volledig betalen.
        „Het escaleert met de dag”, constateert Piet Koremans van het Platform Aandelen Lease (PAL), dat zich inzet voor gedupeerden. „EDR gaat de confrontatie aan met een grote groep mensen die wel willen betalen, maar dat niet kunnen.” Koremans zegt de afgelopen dagen door diverse slachtoffers te zijn benaderd die aangeven best een betalingsregeling te willen aangaan, maar onmogelijk de hele schuld in één keer kunnen voldoen. Om hoeveel gevallen het in totaal gaat, kan Koremans niet zeggen. Maar volgens hem heeft Dexia begin dit jaar vele duizenden vorderingen verkocht aan het Ierse Varde Investment, dat vervolgens EDR in de arm heeft genomen voor het incasso.
       Een vrouw in Amsterdam, die niet met haar naam in de krant wil, is één van de gedupeerden. Aan haar ervaringen met aandelenlease – waarbij met geleend geld werd belegd – hield zij een schuld over van zo’n €26.000. Omdat zij enkele jaren later instemde met het zogenoemde Dexia-aanbod, deed ze afstand van het recht om verdere zaken tegen de van oorsprong Belgische bank aan te spannen. Dit jaar werd zij door EDR gemaand een bedrag van €32.435 – de restschuld plus door Dexia gemaakte kosten – binnen vier weken te betalen. „Maar dat geld heb ik niet. Ik heb toen gevraagd om een betalingsregeling. Dat was mogelijk, zei EDR, maar ze gingen wel proberen het geld via de rechter te krijgen. Ze zeiden er ook nog bij dat ik niet bij de zitting aanwezig hoef te zijn, maar dan word ik bij verstek veroordeeld en komen er dus ook nog eens proceskosten overheen.”
 
Haar zaak staat voor aanstaande woensdag op de rol. EDR laat in een reactie per email weten de gang naar de rechter te kiezen „voor die mensen die niet bereidwillig zijn te betalen en dus überhaupt geen betalingsregeling wensen aan te gaan. EDR heeft conform een nauwkeurige procedure iedereen ruimschoots de tijd gegeven te reageren om tot een oplossing te komen. EDR heeft zelfs een kortingsmogelijkheid op de schuld verleend indien in de minnelijke fase tot betaling wordt overgegaan. Indien hier geen gehoor aan wordt gegeven, is de volgende stap de stap naar de rechter. EDR betreurt dat een dergelijke stap wordt genomen en wil die het liefst vermijden. Vooral in die gevallen waar mensen mogelijkerwijs door belangenvertegenwoordigers op het verkeerde been worden gezet om niet tot betaling over te gaan”.
       Volgens het incassobureau zijn momenteel honderden dossiers overgedragen aan een advocaat. „Tevens wordt nu bij EDR beoordeeld hoeveel dossiers hier nog meer voor in aanmerking komen.”
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.