Aandelenleasebeleggers stemmen massaal in met schikking
ANP
 
AMSTERDAM - De twee grootste belangenclubs voor beleggers in aandelenlease schikken hun conflict met Dexia. Het gros van hun achterban heeft ingestemd met het schikkingsvoorstel van de Belgisch/Franse bank, waarbij de restschulden van beleggers voor een flink deel worden kwijtgescholden. Dat hebben de stichtingen Leaseverlies en Eegalease donderdag bekendgemaakt.
 
Beide stichtingen, die ongeveer 100.000 gedupeerde beleggers vertegenwoordigen, kwamen eind april tot een vergelijk met Dexia. De schikking kwam tot stand na bemiddeling van Wim Duisenberg, oud-president van De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank.
 
Van de Leaseverlies-leden heeft 82 procent voorgestemd en bij Eegalease 78 procent. Bij beide stichtingen heeft ongeveer 80 procent schriftelijk gereageerd op het schikkingsvoorstel, aldus een woordvoerder.
 
De zegsman van de stichtingen verklaarde verrast te zijn over de hoge respons. ‘De mensen wilden er blijkbaar vanaf.’ De bank Dexia reageerde ‘verheugd’ op de massale instemming.
 
Als gevolg van de schikking krijgen beleggers een korting van tweederde op de restschuld bij afloop van hun effectenleaseovereenkomst. Partners die hebben meegetekend, krijgen hun restschuld volledig kwijtgescholden. Voor klanten die eerder ingingen op een aanbod van Dexia, komt een ruimere regeling.
 
De stichtingen Leaseverlies en Eegalease hebben jarenlang een juridische strijd gevoerd tegen Dexia. Ze wilden daarmee bewerkstelligen dat de bank met een regeling over de brug zou komen voor beleggers in aandelenproducten met geleend geld. Eind jaren negentig, toen de beurs record na record boekte, waren deze producten enorm populair. Vanaf 2000 daalden de koersen echter hard, waarna veel mensen met een restschuld kwamen te zitten. Dit omdat de aandelen onvoldoende opleverden om de lening af te lossen.
 
De beleggers verweten Dexia nalatigheid te zijn geweest. Velen zouden niet hebben geweten van de risico's van de aandelenleaseconstructies.
 
© de Volkskrant