Bemiddelingscommissie Oosting zet kemphanen onder druk

Legiolease-oorlog voor de rechter

Door Walter Devenijns

De oorlog tussen de gedupeerde aandelenleasers en Dexia Bank Nederland gaat ondanks de bemiddelingspoging van de oud-Ombudsman Oosting gewoon door. Op 25 mei staan de kemphanen voor het eerst tegenover elkaar op de Amsterdamse rechtbank, zo heeft de Amsterdamse rechtbank bevestigd.

Stichting Leaseverlies, die zo'n 90.000 boze beleggers vertegenwoordigt, en de Consumentenbond klaagden begin vorig jaar marktleider Dexia aan wegens misleiding bij de verkoop van Legiolease-producten, waarbij klanten met geleend geld speculeerden op de beurs. Volgens de twee wisten de Legioleasers niet dat ze geld leenden voor de aankoop van aandelen. Ook was ze niets verteld over de enorme risico's.

In de afgelopen maanden bestookten de advocaten van de partijen elkaar met papier. Tijdens de komende zitting, waarvoor een hele dag is uitgetrokken, zal de rechter dit keer de betrokkenen direct horen.

De komende juridische veldslag zet de bemiddelingspoging van oud-Ombudsman Oosting onder sterke druk. Waarnemers hopen dat de strijdende partijen vóór het begin van de zitting een oplossing hebben gevonden voor de honderdduizenden slachtoffers. ,,Als de zitting begint, lopen de emoties weer hoog op, waardoor een oplossing van het conflict verder weg komt te liggen'', verklaart een direct betrokkene.

Ook de commissie Oosting plaatst vraagtekens: ,,Ze willen de druk blijkbaar niet van de ketel halen. We hadden liever gehad dat ze het proces uitgesteld hadden'', vindt secretaris Floris Schilthuis die aangeeft dat ook de tijd voor de commissie gaat dringen: ,,We willen vóór 25 mei duidelijkheid hebben van de partijen. Dan moet bekend zijn of er beweging is. De commissie gaat niet oneindig door. We zetten er druk op.'' Mislukt is de bemiddeling van oud-Ombudsman Oosting niet, zo verklaart hij: ,,Die gaat gewoon door. Het kan nog alle kanten op, maar de urgentie wordt groter.''

Sicco Louw van de Consumentenbond is van mening dat vooral Dexia niet meewerkt aan een oplossing: ,,Ze houden zich een beetje doof. We nemen geen beweging waar.'' Dexia echter verklaart nog steeds in gesprek te zijn met Oosting.

PvdA-kamerlid Frank Heemskerk die de oprichting van de commissie gestimuleerd heeft, ziet dat de partijen hard onderhandelen: ,,Alle juridische trucs worden uit de kast gehaald. Het gaat tenslotte om miljarden euro's.'' Hij hoopt dat er toch een oplossing uit de bus komt, want veel gedupeerde beleggers staan 'met de rug tegen de muur'. ,,Die zijn gebaat bij onderhandelingen. En het gaat niet alleen om Dexia, maar ook om Aegon. Die staat als oud-eigenaar van Legiolease aan de wieg van deze ellende.'

Copyright (C) Het Algemeen Dagblad