'Beleggersbescherming op beschamend niveau'
 
AMSTERDAM (DFT) - Nederland scoort volgens de Wereld Bank op het punt van beleggersbescherming niet beter dan landen als Sierra Leone, Eritrea en MoldaviŽ en zelfs slechter dan Rusland en China. Zimbabwe wordt nog maar net voorgebleven. Dit blijkt uit de recente studie ĎDoing Business 2008í naar het vestigingsklimaat in 178 landen, zo maakte de Vereniging voor Effectenbezitters vanmorgen bekend.
 
Nederland behaalt overall qua vestigingsklimaat een 21ste positie, een stijging met twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Nederland scoort het slechtst op het onderwerp beleggersbescherming.
 
De Wereld Bank onderzocht de aansprakelijkheid van het bestuur, de transparantie van discutabele transacties en de rechtsgang voor aandeelhouders. Op alle drie de punten scoort Nederland ondermaats. Zo is het volgens de Wereld Bank in Nederland zeer moeilijk voor minderheidsaandeelhouders om hun schade te verhalen, indien bestuurders en/of grootaandeelhouders hun direct benadelen. Dit is in overeenstemming met een ander recent rapport naar het ondernemersklimaat van het World Economic Forum. Ook hier is de matige bescherming van beleggers een belangrijk negatief punt.
 
De VEB zegt dat ze niet verbaasd is dat de rechtspositie van beleggers in Nederland ondermaats is. Als Nederland werkelijk het vestigingsklimaat wil versterken, dan dient de bescherming van beleggers op een fatsoenlijk niveau te komen. In dit licht is de recente discussie rond het inperken van de macht van de ondernemingskamer niet begrijpelijk.
 
Overigens blijkt ondanks de probleempunten zoals beleggersbescherming, ontslagrecht en bureaucratie Nederland gemiddeld genomen een goed ondernemersklimaat te hebben. In het rapport van het World Economic Forum staat Nederland overall op tiende plaats en volgens een ander zeer recent onderzoek van de Economist Intelligence Unit zelfs zevende. Amsterdam klom onlangs nog naar de vijfde plaats in de European City Monitor.
 
Beleggersbescherming volgens Wereld Bank
 
1) Nieuw Zeeland
 
2) Singapore
 
3) Hong Kong
 
4) MaleisiŽ
 
5) o.a. Ierland en Verenigde Staten
 
98) o.a. Nederland, Sierra Leone, Tonga, Eritrea
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.