Leasezaak naar Hoge Raad
 
Door: Annemieke van Dongen
Gepubliceerd: 22 oktober 2007  22:34
 
Er zit geen lijn in de uitspraken van rechters in aandelenleasezaken, vinden Leaseproces en de Vereniging Consument & Geldzaken. De organisaties, die namens gedupeerden rechtszaken aanspannen tegen aandelenleaseaanbieders, stappen daarom naar de Hoge Raad.
 
Volgens sommige vonnissen van rechtbanken en gerechtshoven krijgen gedupeerden een deel van hun inleg terug, volgens andere wordt alleen een deel van hun resterende schuld kwijtgescholden.
 
Totaal raakten enkele honderdduizenden mensen gedupeerd door aandelenleaseconstructies van banken als Dexia en Spaarbeleg. Leaseproces en de Vereniging Consument & Geldzaken vertegenwoordigen samen zo'n 50.000 klanten van Dexia, Spaarbeleg en Fortis Groeivermogen.
 
'Wij vragen de Hoge Raad zich in één keer over alle punten te buigen die voor onduidelijkheid zorgen in processen tegen aandelenleaseaanbieders', zegt Anton Weenink van de Vereniging Consument & Geldzaken. 'Het alternatief is dat er nog 70 tot 80.000 individuele rechtszaken gevoerd moeten worden. Daar is niemand bij gebaat.' Daarom vragen ze nu een 'cassatie in het belang der wet' aan bij de procureur-generaal; een vrij zeldzame procedure die alleen gevolgd wordt als de rechtspraak sterk uiteenloopt en de zaak een maatschappelijk belang heeft.
 
Copyright © DePers.nl