Einde deel I proces L&H al in zicht
 
De Standaard 22 mei 2007
 
De negentig advocaten op het proces-L&H maakten er gisteren geen procedureslag van, zodat de agenda flink opschoot.
 
GERECHT
 
Het ziet ernaar uit dat de eerste fase van het proces-L&H in het ICC in Gent mogelijk deze week afgelopen kan zijn. Er zullen dus geen veertien dagen nodig zijn voor de registratie van de burgerlijke partijen en de regeling van de procedure, zoals het openbaar ministerie had gevreesd.
 
De registratie van de 570 burgerlijke partijen die gisteren kwamen opdagen, verliep zodanig vlot dat er na de middag al tijd was voor de eerste verzoeken van de verdediging.
 
's Ochtends had het openbaar ministerie bij monde van substituut An De Braekeleer nog op opvallend scherpe toon uitgehaald naar de optredens van Jo Lernout in de pers. Het OM zei dat het proces 'al maanden in de media wordt gevoerd en voor het hof gevoerd moet worden'.
 
'De vraag is niet of L&H goede technologie had. De vraag is of er bij L&H fraude is gepleegd door een verkeerde voorstelling van de economische realiteit.' Het OM haalde ook uit naar een bericht in deze krant over het voorrecht van rechtsmacht in verband met de kwestie Matthijs en Cauwelier (DS 18 mei). Omdat een van de verdachten een plaatsvervangend magistraat is, wordt het proces voor het hof van beroep gevoerd en is er geen eerste aanleg.
 
De gevreesde procedureproblemen bleven gisteren uit. Alleen de advocaat van Philip Vermeulen vroeg de nietigheid van de dagvaarding en in ondergeschikte orde minstens de schorsing van het proces in afwachting van een uitspraak van Cassatie. Volgens meester Kristiaan Vandenbussche zijn bij Vermeulen de rechten van de verdediging 'bewust beknot door het OM'.
 
Vermeulen werd slechts op 3 april 2006 in verdenking gesteld, terwijl de kamervoorzitter-onderzoeksrechter al vanaf 2004 suggesties in die zin had gedaan volgens Vandenbussche. Tevens heet de gezondheidstoestand van Vermeulen, voormalig ceo van FLV Fund, 'dramatisch' te zijn.
 
De kwestie Vermeulen kwam al voor de kamer van inbeschuldigingstelling, maar die verklaarde zich afgelopen week onbevoegd. Ook Dexia Bank heeft nog een procedure voor de KIB lopen.
 
De advocaat van 'taalbedrijvenmakelaar' Tony Snauwaert, Joris Matthijs, vroeg het hof om het dossier tegenover zijn cliŽnt toch in eerste aanleg te laten pleiten wegens onvoldoende samenhang met het dossier dat aan de grond van het voorrecht van rechtsmacht ligt. Hij zei ook dat zijn cliŽnt minstens 2 jaar nodig heeft om het L&H-dossier van 350.000 pagina's te kunnen lezen. Het OM vroeg en krijgt tot woensdag de tijd om te repliceren. Het zei dat Snauwaert al jaren inzage in het dossier heeft. Dexia Bank, met een 'batterij advocaten' aanwezig, hield zijn kruit nog droog.
 
Copyright De Standaard en De Standaard Online