Leasebeleggers langer in wachtkamer
 
van een verslaggever
 
Dinsdag 21 december 2004 - Den Bosch - De leasebeleggers moeten nog even geduld oefenen. Ze hadden vurig gehoopt dat het Gerechtshof in Den Bosch gisteren eindelijk zekerheid zou verschaffen of aandelenlease nu moet worden gezien als huurkoop of niet. Maar de rechter kon alleen melden dat op 1 maart 2005 vonnis wordt gewezen.
 
Drie Limburgse echtparen waren in Den Bosch in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond. Die oordeelde begin dit jaar dat bij leasecontracten geen handtekening van de partner nodig is voor rechtsgeldigheid, dus dat er geen sprake is van huurkoop. Een overwinning voor de aanbieder van de aandelenlease, Dexia Bank Nederland.
 
Kansen
 
Maar afgelopen zomer kantelden ineens de kansen voor de leasebeleggers die vele duizen den geleende euro’s in het niets hebben zien verdwijnen, omdat de koersen sinds 2001 dramatisch zijn gedaald. De Amsterdamse kantonrechter bepaalde dat producten als leasebeleggen als een vorm van huurkoop kunnen worden gezien en er dus twee handtekeningen onder moeten staan.
De rechter deed echter geen collectieve uitspraak zodat elke gedupeerde (in de woorden van Dexia’s advocaat Cornegoor ’teleugestelde’) belegger genoodzaakt is een eigen rechtszaak te beginnen.
Vorige week deed de rechtbank in Amsterdam opnieuw een voor de beleggers gunstige uitspraak. Dexia Bank mag tot april 2005 geen nieuwe incassoprocedures meer starten tegen klanten die hun aandelenleasececontract niet door hun partner hebben laten tekenen.
Leasebeleggers hadden gehoopt dat een nieuwe uitspraak ten gunste van hen in Den Bosch de zaak in een stroomversnelling zou brengen. Het wachten is evenwel tot 1 maart 2005.
 
Copyright © 2004 Brabants Dagblad - alle rechten voorbehouden