Hof blijft bij studie AFM naar Dexia
 
VAN ONZE REDACTEUR
 
AMSTERDAM - Het Gerechtshof Amsterdam heeft gisteren definitief de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) opdracht gegeven om te onderzoeken of Dexia Bank Nederland daadwerkelijk de aandelen heeft gekocht die de bank beloofde te kopen voor zijn aandelenleaseklanten.
 
Het hof verwerpt alle bezwaren van sommige aandelenleaseklanten tegen een vermeend gebrek aan onafhankelijkheid van de AFM in de lease-affaire. Deze critici stelden dat de AFM afgelopen jaren te laks is opgetreden tegen Dexia . Een boekenonderzoek van de AFM bij Dexia zou daardoor neerkomen op een onderzoek door de AFM van zijn eigen rol. Het hof verwerpt dit, omdat het onderzoek zich moet richten op de aanschaf en het bezit van aandelen door Dexia en niet op de rol van de toezichthouder.
 
Het AFM-onderzoek is een unicum in de Nederlandse rechtsgeschiedenis. Het hof geeft opdracht tot het boekenonderzoek omdat sommige Dexia -klanten betwijfelen of Dexia de geleaste aandelen wel echt heeft gekocht. Voor andere rechtscollege's wist Dexia deze twijfel niet altijd weg te nemen. Het hof wil dit punt nu opgelost zien omdat het moet oordelen over een verzoek van Dexia en enkele belangenorganisaties om een schikking aan alle leaseklanten van Dexia op te leggen.
 
De onderzoeksopdracht aan de AFM is ruim geformuleerd. Het onderzoek moet 15 augustus klaar zijn. Dexia moet het betalen. Een lid van het hof geeft als raadsheer-commissaris leiding aan de studie.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad