Vernietigende kritiek Commissie De Ruiter
FinanciŽle bijsluiter nutteloos
 
door Theo Besteman en Bart Mos
 
AMSTERDAM, woensdag
       Wettelijke bijsluiters die consumenten zouden moeten waarschuwen voor de vele financiele valkuilen rond levensverzekeringen en hypotheken, deugen van geen kant. Zelfs de gloednieuwe bijsluiter die twee maanden geleden is ingevoerd, verschaft niet de benodigde informatie over kosten en risico's.
        Dit blijkt uit onderzoek van commissie De Ruiter naar gebrek aan informatie over dure beleggingspolissen, dat vandaag gepresenteerd wordt.
       De commissie werd begin dit jaar door verzekeraars in het leven geroepen na een vernietigend rapport van toezichthouder AFM over zogeheten 'woekerpolissen'. Uit het AFMonderzoek bleek dat levensverzekeringen en hypotheken op basis van beleggingen vaak slecht presteren, vooral omdat er sprake is van hoge (verborgen) kosten. Bijna de helft van alle Nederlanders beschikt over zo'n polis.
Volgens goed geÔnformeerde bronnen levert De Ruiter, voormalig minister van Justitie, niet mis te verstane kritiek op toezichthouders AFM en DNB, alsmede op het ministerie van FinanciŽn, dat verantwoordelijk is voor wetgeving. "Regels worden voortdurend aangepast en blijven tot op de dag van vandaag ontoereikend", zo stellen de onderzoekers.
        Om polishouders in de toekomst wťl goed te informeren, komt De Ruiter met een aantal nieuwe rekenmodellen. Daarop is tot op de cent nauwkeurig te zien welke kosten er door adviseurs, verzekeraars en beleggingsfondsen gemaakt worden en wat er daarna nog overblijft. Bronnen in de assurantiebranche melden dat het Verbond van Verzekeraars de adviezen van de commissie volledig zal overnemen.
 
© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.