Schadevergoeding op til bij 'woekerpolissen'
 
'RESERVERINGEN VAN HONDERDEN MILJOENEN'
 
door THEO BESTEMAN en BART MOS
 
AMSTERDAM - Verzekeraars zijn bereid tot onderhandelingen over schadeclaims voor de onder vuur liggende beleggingsverzekeringen. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars gisteren toegezegd in een vertrouwelijk overleg met minister Zalm (Financiën). Betrokken verzekeraars zijn inmiddels gezamenlijk enkele honderden miljoenen euro's aan het reserveren om alle verwachte schadevergoedingen te kunnen betalen.
        Dit melden goed geïnformeerde bronnen. De verzekeringsmaatschappijen zegden in het gesprek met Zalm toe in hun eigen bestanden op zoek te gaan naar 'schrijnende gevallen' en met deze groep een regeling te treffen. Bovendien treedt de branche begin volgend jaar in overleg met zowel het ministerie van Financiën, toezichthouders, Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis om alle probleemgevallen te bespreken. "In dat overleg is voor verzekeraars geen enkele oplossing van de problemen taboe", weet een ingewijde.
       Verzekeraars hebben ondertussen - afhankelijk van hun omvang - alvast "tientallen tot enkele honderden miljoenen euro" gereserveerd.
       Daarmee willen de concerns voorkomen dat een stortvloed aan schadeclaims van gedupeerden de verzekeraars financieel uit het lood slaan, zo bevestigen meerdere bronnen.
       Noodscenario's voor juridische en publieksacties zijn gemaakt op aandringen van commissarissen van de bedrijven, nadat advocaten onlangs namens tienduizenden polishouders als eerste Nationale-Nederlanden aansprakelijk hebben gesteld voor het achterblijvende rendement op hun polissen. Aegon en Fortis ASR wachten soortgelijke procedures.
       Per product hebben verzeker-aars de claimkansen en bijbeho-rende bedragen ingeschat, aldus een betrokkene, wat leidde tot de miljoenenreservering. "Dit soort risico's móéten we wel apart afdek-ken. Zelfs als wij denken er goed uit te springen", aldus een bron bij Aegon. ,,Als beursgenoteerd bedrijf ben je verplicht om op zulke claims te anticiperen", verduidelijkt een betrokkene bij NationaleNeder-landen.
       Met de miljoenenreserveringen hebben in ieder geval Nationale-Nederlanden, Aegon en Fortis geanticipeerd op het rapport van de commissieDe Ruiter. Die richt zich vanochtend met aanbevelingen volgens bronnen rond de commissie vrijwel geheel op de toekomst. Over oude en bestaande beleggingspolissen doet de commissie naar verluidt geen aanbevelingen. Vanwege de onduidelijke voorwaarden en hoge (verborgen) kosten leggen consumentenorganisaties en hun advocaten juist voor oude en bestaande polissen schadeclaims neer.
       Ook meldt De Ruiter volgens ingewijden dat verzekeraars in hun informatie sterk tekort blijven schieten. Klanten moeten actief op risico's worden gewezen. Ook suggereert De Ruiter de beloning van tussenpersonen overzichtelijker te maken: de bonus per contract is naast de normale provisie niet wenselijk.
       Verzekeraars anticipeerden afgelopen maanden al op de kritiek op de hoge kosten en de gebrekkige transparantie. Aegon en Nationale-Nederlanden zeggen dat al hun beleggingsproducten op de websites met risicowaarschuwingen en toelichtingen zijn uitgerust.
       De commissie-De Ruiter beoordeelt de inspanning van de sector nog altijd als onvoldoende.
 
© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.