ABN Amro krijgt boete van 80 miljoen dollar
Van onze verslaggever Gijs Herderscheê
 
AMSTERDAM - ABN Amro moet van de toezichthouders op de bank 80 miljoen dollar (66,5 miljoen euro) boete betalen. De bank schiet tekort in het toezicht op de internationale dollarbetalingen. Bij wijze van boetedoening levert de raad van bestuur van de bank ruim een kwart in van de bonus over dit jaar.
 
De toezichthouders, De Nederlandsche Bank en Amerikaanse instellingen zoals de Federal Reserve en zijn regionale afdelingen in New York en Illinois, hebben ABN Amro een ‘aanwijzing’ ofwel een dienstopdracht gegeven om de controle op de internationale betalingen te verbeteren. Volgens Amerikaanse waarnemers gaat het om ‘massale schending van de antiwitwaswetgeving’. In 2004 had de bank al opmerkingen gekregen van de Amerikaanse toezichthouder, maar deze waren onvoldoende toegepast. Het gaat volgens een woordvoerder van de bank om betalingen via het clearing office in New York en een kantoor in Dubai. Het zijn volgens de bank bijvoorbeeld betalingen uit Iran, waarbij de VS eisen dat de bank controleert van wie het geld afkomstig is en naar wie het wordt overgemaakt.
 
Eerder gold zo’n verplichting ook voor betalingen van en naar Libië en andere landen die de VS als ‘terroristenstaten’ bestempelde. De betrokken werknemers in deze kantoren en het management ter plekke worden disciplinair gestraft.
 
Als boetedoening levert de raad van bestuur van ABN Amro een deel van de bonus over dit jaar in. Het gaat om een miljoen euro, van de 3,7 miljoen die in totaal aan de raad was toegekend.
 
© de Volkskrant