Beleggers winnen van Dexia in drie aandelenlease zaken
 
Door een onzer redacteuren
 
AMSTERDAM,zaterdag 20 november.
Beleggers in aandelenlease producten van Dexia hebben gisteren een overwinning geboekt bij de kantonrechters van Breda, Tilburg en Bergen op Zoom. Dat blijkt uit de vonnissen die de rechtbank van Breda bekend heeft gemaakt.
De uitspraken betekenen dat de beleggers het contract met Dexia kunnen laten vernietigen. Een woordvoerder van de Stichting Eegalease, die 90.000 beleggers vertegenwoordigt, zei "erg happy" te zijn met het oordeel van de rechters. Dexia zegt in hoger beroep te gaan.
De vraag waar het in de drie door Dexia aangespannen zaken om draaide, was of de handtekening van de partner vereist was in het aandelenlease contract. Aandelenlease is het beleggen in aandelen met geleend geld. Volgens Dexia is dit niet het geval, maar volgens de Stichting Eegalease was die handtekening wel nodig. Met het vonnis van de kantonrechter is de overeenkomst in principe vernietigbaar, maar het Belgische financiŽle concern Dexia gaat in beroep.
Kantonrechters kwamen in dit soort aandelenlease zaken tot verschillende uitspraken in vergelijkbare gevallen. De kantonrechters van Roermond en Arnhem stelden Dexia in het gelijk. Maar de rechtszaken in Amsterdam, Zwolle en Lelystad werden gewonnen door de partners van de beleggers, die de contracten ongedaan willen maken. "Het gaat de goede kant op de laatste tijd", aldus de woordvoerder van Eegalease.
Dexia zegt "niet verbaasd" te zijn. "De rechters hebben tot nu toe verschillend geoordeeld. Het is aan een hogere rechter om het laatste woord te spreken."
Beide partijen gaan desnoods door tot aan de Hoge Raad. Volgens Dexia kan de zaak nog "lange tijd duren". Dexia noemt het beroep op de handtekening "er met de haren bijgesleept, en absoluut geen principiŽle zaak zoals misleiding". In juli behaalde Dexia een overwinning, toen de Amsterdamse rechtbank Dexia's reclame voor het beleggingsproduct de Winstverdriedubbelaar "niet misleidend" noemde.
 
Copyright NRC Handelsblad