Dexiazaken bedelven rechtbank
 
van onze redactie economie
 
AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam raakt bedolven onder duizenden Dexia-zaken. Het kan nog tien jaar duren voordat gedupeerden van aandelenlease hun geld terugkrijgen, verwacht Leaseproces, een juristencollectief dat duizenden Dexiaklanten juridisch bijstaat.
 
,,Dat is bizar en funest voor het vertrouwen van burgers in de rechtstaat'', vindt Joost Papeveld van Leaseproces.
 
Circa 22.000 zaken moeten door de rechter één voor één worden beoordeeld. Veruit de meeste gedupeerden - 165.000 klanten - hebben eerder met Dexia geschikt. Bijna 25.000 beleggers namen daarmee geen genoegen en kunnen via de rechter een hogere schadevergoeding afdwingen. Daarvan zijn recent ongeveer 3.000 zaken afgevallen vanwege een arrest van de Hoge Raad, waarin werd bepaald dat voor de aanschaf van aandelen met geleend geld de handtekening van beide partners nodig is.
 
Het overgrote deel van de zaken wordt afgehandeld door de rechtbank in Amsterdam. Gedaagde Dexia is gevestigd in de hoofdstad.
 
Een speciaal 'Team Effectenlease' dat bestaat uit elf rechters, houdt maximaal vijftig zittingen per week. In het huidige tempo duurt het nog tot 2018 om alle procedures af te ronden.
 
De aandelenlease-affaire kwam in 2002 aan het licht toen honderdduizenden beleggers fors verloren door speculatie met geleend geld. Die producten werden vooral verkocht door LegioLease, dat tegenwoordig in handen is van het Belgische concern Dexia.
 
Volgens de Amsterdamse rechtbank liggen er 3900 zaken op de plank. Advocaten van gedupeerden stellen dat er nog duizenden zaken aankomen, maar een woordvoerder van de rechtbank trekt dat in twijfel. Volgens Leaseproces wachten zij met het aanbrengen van nieuwe zaken tot de huidige voorraad bij de rechtbank is geslonken.
 
Dexia zegt er alles aan te doen om de afhandeling te bespoedigen. ,,Maar niet alle zaken lenen zich voor een snelle rechtsgang'', aldus een woordvoerder.
 
Copyright © 2008 Nederlands Dagblad