AFM onderzoekt aandelenkoop door Dexia
 
AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) gaat onderzoek doen naar aandelentransacties van de bank Dexia. Daartoe heeft het gerechtshof in Amsterdam de toezichthouder dinsdag opdracht gegeven. 
 
Het onderzoek moet uitwijzen of Dexia de aandelen die hoorden bij contracten voor aandelenlease ook daadwerkelijk heeft gekocht.
 
Het onderzoek maakt onderdeel uit van een poging om de schikking in de rel rond aandelenlease, de zogenoemde Duisenberg-regeling, algemeen verbindend te laten verklaren. Voorzitter J. Chorus van het gerechtshof wil de conclusies van de AFM afwachten alvorens hij een besluit neemt over dit verzoek. 
 
Voornemens
 
Het gerechtshof verwierp dinsdag kritiek op het voornemen om de AFM aan te stellen als onafhankelijke deskundige in deze zaak. Tegenstanders hadden aangevoerd dat de AFM geen onbevooroordeeld en onafhankelijk onderzoek kan doen naar de gang van zaken bij Dexia, omdat de toezichthouder eerder een rol heeft gespeeld in het conflict rond aandelenlease. In oktober 2003 heeft de AFM een kritisch rapport gepresenteerd over effectenlease en twee maanden later legde de beurswaakhond Dexia zes boetes op voor fouten die zijn gemaakt bij de verkoop van beleggingen met aandelenlease. 
 
Ontevreden beleggers laken het trage optreden van de AFM in deze kwestie. De belangenvereniging Payback heeft recentelijk aangifte gedaan bij justitie wegens slecht toezicht. 
 
Volgens het hof hoeft deze kritiek de rol van de AFM niet te belemmeren, omdat de toezichthouder uitsluitend antwoord moet geven op een beperkte vraag. Die luidt: Heeft Dexia de aandelen die horen bij de leasecontracten daadwerkelijk gekocht en zo nodig behouden? 
 
© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.