Voor zomer duidelijkheid bemiddeling aandelenlease
 
DEN HAAG (ANP) - De bemiddelingspoging rond aandelenlease moet voor de zomer duidelijk maken of het slepende conflict tot een einde gebracht kan worden.
 
Die verwachting sprak minister Zalm (FinanciŽn) dinsdagavond uit tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Er is geen garantie op succes", zei Zalm. 
 
De oud-president van de Europese Centrale Bank, W. Duisenberg, voert momenteel als bemiddelaar gesprekken met onder meer de bank Dexia, veruit de grootste aanbieder van aandelenlease, en belangengroeperingen van gedupeerde beleggers. 
 
Bij het conflict over aandelenlease draait het om beleggingen met geleend geld. Veel consumenten kochten in de hoogtijdagen van de beurs met geleend geld aandelen. Na de koersval kwamen ze in de problemen. De gedupeerden voelen zich misleid en eisen hun geld terug. Het gaat om bijna 100.000 klanten die samen voor tientallen miljoenen euroís schulden hebben bij Dexia. 
 
Een eerdere bemiddelingspoging van de voormalige Nationale Ombudsman Oosting strandde in 2004. In vergelijking met die poging, zijn de stappen van Duisenberg meer in nevelen gehuld. Zalm wilde dinsdag slechts kwijt dat de oud-banktopman "heen en weer pendelt" tussen partijen, voornamelijk Dexia en de stichting Leaseverlies, die de meeste gedupeerden vertegenwoordigt. "Zijn doel is voor een breedgedragen groep een breedgedragen oplossing te vinden", zei Zalm. De Kamer drong vooral aan op snelle duidelijkheid voor gedupeerden die al jaren, vaak via rechtszaken, strijden voor hun geld.

© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.