VEB ook in actie tegen beleggingsverzekeringen
 
DEN HAAG (ANP-AFX) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft zich gevoegd in het rijtje actiegroeperingen dat de misstanden bij beleggingsverzekeringen wil aanpakken.
 
De VEB heeft daarvoor samen met de Vereniging Eigen Huis en de vergelijkingssite voor verzekeringen Independer de stichting Verliespolis opgericht. Dit hebben zij dinsdag bekendgemaakt.
 
De actie volgt op het afbreken van besprekingen met het Verbond van Verzekeraars over de kwestie. De drie partijen hadden vorige week, samen met de Consumentenbond en de stichting Onderzoek Poliskosten, in een brief aan de Tweede Kamer al gepleit voor een commissie die onderzoek gaat doen naar de omstreden geraakte beleggingsverzekeringen.
 
De stichting Verliespolis gaat nu zelf onderzoeken welke misstanden er zijn. Het onderzoek richt zich onder meer op de verborgen kosten en op de verwachtingen die zijn gewekt door de verzekeraars. Daarbij wordt ook gekeken of klanten kunnen worden gecompenseerd. De VEB, de Vereniging Eigen Huis en Independer sluiten juridische acties niet uit. Toch hopen ze in samenspraak met de betrokken bedrijven tot oplossingen te komen. Verliespolis heeft twee advocaten in de arm genomen.
 
Onder vuur
 
De verzekeringsbranche ligt zwaar onder vuur vanwege beleggingsverzekeringen die zijn afgesloten. Het gaat daarbij onder meer om lijfrentepolissen en levensverzekeringen, waarbij de koopsom of de premies worden belegd. Onlangs bleek uit onderzoek dat maar 60 procent van de inleg wordt gebruikt voor beleggingen. De rest gaat op aan kosten en premies.
 
Enkele partijen die opkomen voor gedupeerden, hebben al juridische acties aangekondigd. De Stichting Woekerpolis Claim en de Vereniging Consument & Geldzaken hebben inmiddels een schadeclaim ingediend bij ING-dochter Nationale Nederlanden.
 
Het Verbond van Verzekeraars heeft eerder dit jaar een commissie aan het werk gezet die aanbevelingen moest doen over het verbeteren van de informatieverstrekking richting potentiŽle klanten voor beleggingsverzekeringen. Deze commissie, onder leiding van oud-minister De Ruiter, geeft woensdag tekst en uitleg.
 
© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.