Ook schuldenaar krijgt hypotheek
 
door Jouke Schaafsma
 
AMSTERDAM, maandag
Mensen met een laag inkomen en fikse schulden kunnen binnenkort een eigen huis kopen. Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt, wil garant voor ze staan zodat ze een hogere hypotheek kunnen afsluiten. Het ministerie van VROM juicht het idee toe.
Huurders met een laag inkomen en met schulden krijgen van banken vaak maar een klein bedrag aan hypotheek, te weinig om een huis te kunnen kopen. Met een garantie van NHG zijn banken wel bereid meer hypotheek te verstrekken.
De kopers krijgen bovendien met NHG tot 0,5 procent korting op de hypotheekrente, wat honderden euro’s per jaar scheelt. Onderdeel van het plan is ook dat ze de eerste jaren over een deel van de hypotheek zelfs helemaal geen rente hoeven te betalen. De NHG werkt nu aan het opzetten van een fonds om dit mee te betalen.
 
NHG staat garant en richt fonds op
 
„Dat deze mensen misschien een keer zijn vergeten de Wehkamp te betalen, betekent nog niet dat ze hun hypotheek niet netjes aflossen”, zegt directeur Karel Schiffer van NHG.
 
„We kunnen gewoon toetsen of ze wel altijd de huur betaalden. Als dit het geval is, willen wij voor tienduizenden euro’s voor ze garant staan, zodat de banken ze meer willen lenen.”
 
Huurwoning
In het fonds voor de huurders moet geld komen uit de verkoop van huurwoningen. Woningcorporaties mochten maximaal tien procent korting op de verkoop van de woning geven aan hun huurders.
De NHG stelt nu voor om dat geld in het fonds te laten vloeien. NHG biedt tevens aan de administratieve lasten voor het fonds op zich te nemen. Het ministerie van VROM is zo verheugd over het idee dat de minister de kortingsmogelijkheid wil verruimen.
„Indirect betaalt de overheid mee aan dit plan, omdat we de bouw van de woningen ooit gesubsidieerd hebben. Minister Dekker is echter voorstander van de constructie en wil kortingen tot dertig procent toestaan”, aldus een woordvoerder van het ministerie van VROM.
 
© 1996-2005 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.