Critici Dexia willen schikken
 
Leaseklanten vragen vergoeding die Belgen ook kregen
 
VASCO VAN DER BOON
 
AMSTERDAM - Tegenstanders van de Duisenberg-schikking van Dexia met aandelenleaseklanten zijn bereid om hun verzet te staken als Dexia verder over de brug komt. Daarbij wordt gedoeld op het veel betere aanbod dat Dexia in BelgiŽ onlangs deed.
 
Dit bleek gisteren tijdens de derde dag van de behandeling door het Amsterdamse gerechtshof van een verzoek van Dexia om zijn Duisenberg-schikking algemeen verbindend te verklaren. De Belgisch-Franse bank heeft in Nederland 400.000 aandelenleasecontracten verkocht.
 
Een deel van de Dexia -klanten ageert voor het hof tegen de in hun ogen onredelijk lage Duisenberg-schikking. Dexia scheldt daarin twee derde van een eventuele restschuld kwijt. Dit is de bank overeengekomen met zijn voormalige tegenstrevers Leaseverlies, Eegalease, Consumentenbond en Vereniging van Effectenbezitters.
 
Belgische aandelenleaseklanten scheldt Dexia de hele restschuld kwijt. Zij krijgen bovendien 30% van de inleg terug. Dexia heeft de Nederlandse regeling nog uitgebreid voordat het hof overging tot behandeling van het verzoek tot het algemeen verbindend verklaren.
 
Ook bij voortijdig beŽindigde leasecontracten is Dexia sinds 8 mei bereid twee derde van een restschuld kwijt te schelden. Advocaat Leo Spigt van Dexia sluit desgevraagd uit dat het aanbod wordt verbeterd. Dat is volgens hem onmogelijk omdat al met 55.000 klanten zo'n regeling is getroffen.

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad