Eegalease wil dat rechter 'geldjacht' Dexia stopt
 
Door Walter Devenijns

AMSTERDAM - Dexia wordtbinnenkort opnieuw door stichting Eegalease voor de rechter gedaagd. De stichting eist dat de bank stopt met de incassoprocedures tegen haar leden. Op 7 december dient voor de Amsterdamse rechtbank het kort geding, zo bevestigt een woordvoerder van de Eegalease.
 
De stichting die 18.000 partners van aandelenleasebeleggers vertegenwoordigt, vindt dat de bank onrechtmatig bezig is. De Amsterdamse kantonrechter oordeelde enkele maanden geleden immers dat leasecontracten ongeldig zijn als de partners de contracten niet mee ondertekend hebben. Daardoor zou Dexia de inleg van 200 miljoen euro moeten terugstorten, zo berekende Eegalease die de bank voor de rechter had gesleept.
Tot grote woede van de stichting die samenwerkt met de Consumentenbond en VEB, trekt de bank zich niets aan vande rechterlijke uitspraak:"De mensen krijgen ondanks de positieve uitspraak nog steeds incassoprocedures op hun dak. Dexia schakelt de deurwaarder in, terwijl de mensen met hun rug tegen de muur staan. We eisen nu een stop."
Dexia Bank Nederland, die marktleider was bij de verkoop van de aandelenleasecontracten, weigert de incasso-operatie te staken. De bank vindt dat ze het recht heeft om het geleende geld terug te halen. "Het is niet redelijk een stop te vragen, omdat de Amsterdamse rechter Eegalease één keer gelijk heeft gegeven. Daartegenover wezen rechters in Zutphen, Roermond en Arnhem de eis tot ontbinding van het contract weer af. Eegalease stelt dat de Amsterdamse kantonrechter belangrijker is dan de andere kantonrechters in het land, maar dat is onzin. De rechterlijke macht is tot nu toe verdeeld."
 
Ramp
Aandelenleaseproducten met klinkende namen als de Winstverdriedubbelaar of Gianni Romme Effect zijn voor tienduizenden Nederlanders op een ramp uitgelopen. Door de meerjarenkrach na 2000 verdampte de waarde van de aandelenpakketten die met geleend geld van Dexia waren gekocht. De vaak onervaren kopers bleven met hoge schulden achter. Een bemiddelingspoging van de overheid om bankiers en gedupeerden bij elkaar te brengen mislukte in de zomer. In juli deelde toezichthouder AFM boetes uit aan Dexia wegens onder meer misleidende reclame. Stichting Leaseverlies, zusterstichting van Eegalease, sleepte Dexia voor de rechter wegens misleiding.
 
© Algemeen Dagblad