Gedupeerden Dexia halen uit naar AFM
 
door Paul Koopman
 
AMSTERDAM - Het toezichtsorgaan Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) verstrekt 'misleidende informatie' in zijn concept-rapport over de Dexia-aandelenlease-affaire. Dat stelt de Stichting Platform Aandelenlease in een brief aan het gerechtshof van Amsterdam, dat de financiŽle claims van Dexia-gedupeerden behandelt.
 
Volgens de Stichting, die ongeveer 25.000 Dexia-klanten vertegenwoordigt, trekt de AFM in zijn rapport harde conclusies op basis van aannames en veronderstellingen. Eind vorige maand maakte de AFM bekend dat het 'aannemelijk' is dat Dexia de aandelen die via leasecontracten werden aangeboden, daadwerkelijk heeft gekocht. De Stichting betwijfelt dat.
 
De vraag of Dexia aandelen in portefeuille heeft gehouden is van belang bij de vraag of Šlle Dexia-gedupeerden onder de zogeheten Duisenberg-regeling moeten vallen. Het platform verzet zich daartegen, omdat deze regeling niet de volledige schade vergoedt.
 
"De AFM heeft zelf conclusies getrokken die niet gedragen worden het onderzoek", stelt het platform. De AFM deed in zijn onderzoek een steekproef naar 26 effectenovereenkomsten, waaruit bleek dat de aandelen daadwerkelijk op een depotrekening werden bijgeschreven. Maar dit is volgens het Platform maar 0,004 procent van alle contracten die onder de Duisenberg-regeling vallen.
GPD
 
(c) 2006 Provinciale Zeeuwse Courant