VEB wil vrij baan voor 'class action' na Ahold
 
VAN ONZE REDACTEUR
 
AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ziet in het succes van de massaclaim tegen Ahold een reden om opnieuw te pleiten voor het toelaten van zogenaamde class actions in Nederland. Volgens VEB-directeur Peter Paul de Vries moet nog maar blijken of de nieuwe Wet collectieve afhandeling massaschade (WCAM) beleggers dezelfde mate van genoegdoening kan bieden.
 
Vandaag is formeel de laatste dag dat gedupeerde Ahold-beleggers zich kunnen melden voor deelname in de collectieve regeling die is afgedwongen bij de Amerikaanse rechter. Met instemming van Ahold en Amerikaanse class action-advocaten heeft de VEB de termijn gisteren echter met een week verlengd.
 
De organisatie in de VS die de claims afhandelt, heeft gehoor gegeven aan de klacht dat veel gedupeerden op vakantie zijn. De rechtbank in Maryland moet dit nog wel bekrachtigen.
 
De Vries meldt dat er inmiddels 134.000 formulieren zijn ingezonden. Er kwamen deze week 3000 tot 4000 formulieren per dag binnen.
 
De belangstelling overtreft volgens hem alle verwachtingen. De VEB had erop gerekend dat zich maximaal 130.000 van de 200.000 gedupeerden zouden aansluiten. Ze kunnen medio volgend jaar gemiddeld euro 1,51 per aandeel tegemoet zien. De aandeelhouders worden gecompenseerd voor de koersverliezen die zij hebben geleden toen het boekhoudschandaal aan het licht kwam.
 
Het feit dat Nederlandse beleggers een beroep moesten doen op de rechter in Maryland om hun gelijk te halen, is volgens De Vries een goede aanleiding om de WCAM opnieuw tegen het licht te houden. De huidige wetgeving werkt volgens hem alleen als beide partijen meewerken, zoals in het geval Dexia -Legiolease. Ook de advocatuur zou daar naar zijn idee wel oren naar hebben.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad