Koersplan-beleggers gesterkt door goudgerande schikking
 
De Telegraaf 18 juni 2005
 
Van een onzer verslaggevers
 
AMSTERDAM, zaterdag
Stichting ’Koersplan de weg kwijt’ voelt zich gesteund door een schikking die het verzekeringsconcern Aegon heeft getroffen met enkele klanten die een klacht hadden lopen bij het tuchtcollege van de verzekeringsbranche. Terwijl het merendeel van de 500.000 beleggers in Koersplan onlangs een bescheiden korting op hun toekomstige premie kreeg aangeboden, keerde Aegon stiekem duizenden euro’s uit aan drie vasthoudende klagers.
 
        „Als die drie voor zo’n goudgerande schikking in aanmerking komen, dan zie ik niet waarom dat niet voor ons allemaal zou gelden”, zegt René Boosten, penningmeester van ’Koersplan de weg kwijt’. De stichting, met ruim 6000 leden, gaat Aegon komende maand dagvaarden, omdat de verzekeraar onjuiste informatie zou hebben verstrekt over de kosten van het beleggingsproduct. Hierdoor vallen de beleggingsopbrengsten van Koersplan veel lager uit dan klanten bij het aangaan van de overeenkomst werd voorgespiegeld.
       De bewuste schikking van Aegon heeft betrekking op drie klagende Koersplan-beleggers, die zich na een gang langs de Ombudsman Verzekeringen tot de Raad van Toezicht Verzekeringen hadden gewend. Nog voordat de raad tot een uitspraak kon komen, besloot de verzekeraar hun een aanbod te doen. Eén van hen kreeg €5000, onder de voorwaarde dat hij zijn klacht zou intrekken. De andere twee kregen soortgelijke bedragen overgemaakt. „We hebben de klagers de schade uitgekeerd die ze zelf hadden opgegeven, zonder naar hun dossiers te kijken”, verklaart een zegsman van Aegon. „Omdat we het product onlangs hebben aangepast, willen we in de toekomst niet meer geconfronteerd worden met uitspraken over het oude product. De drie hebben gewoon geluk gehad.”
       Advocaat Erik Lutjens, die samen met zijn kantoorgenoot Annemarie Verweij van het kantoor Van Mens & Wisselink namens ’Koersplan de weg kwijt’ de dagvaarding van Aegon voorbereidt, is hoopvol gestemd over de aanstaande rechtszaak. „Liever hadden we de Raad van Toezicht tot een uitspraak zien komen, maar ook zonder blijven we positief gestemd. We zien in de polissen geen enkele juridische basis voor het in rekening brengen van een risicopremie, zoals Aegon heeft gedaan.”
 
Ombudsman Verzekeringen Jan Wolter Wabeke, die eerder bemiddelde bij de aanpassing van het Koersplanproduct, noemt het niet onlogisch dat Aegon besloten heeft tot een schikking met de drie klagers. „Ze willen er duidelijk een streep onder zetten.” Dat Aegon met de schikking onder een wellicht nog duurdere veroordeling uit probeert te komen, kan volgens de ombudsman niet aan de orde zijn. „De Raad van Toezicht is een tuchtrechtelijk college. Daar worden geen schadevergoedingen toegewezen. Bovendien heeft Aegon met de reparatie van het Koersplan-product in feite al toegegeven dat het voorheen fout zat. Dan heeft een tuchtrechtelijke veroordeling weinig nut meer.”
       Wel beaamt Wabeke dat een uitspraak van de Raad van Toezicht de eventuele gang van beleggers naar de rechter had vereenvoudigd. Maar of de rechter Aegon op basis daarvan veroordeelt tot betaling van een schadevergoeding, valt volgens de ombudsman nog maar te bezien: „Niet iedereen met een Koersplan is per definitie een gedupeerde
 
© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V