Zalm biedt lease-losers herkansing

DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën wil de tienduizenden gedupeerde leasebeleggers met torenhoge schulden verlossen van hun registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.

Wie daar is geregistreerd met een te hoge schuld, kan verder geen leningen meer aangaan. Zalm wil kijken of hij voor de gedupeerden een uitzondering kan maken, opdat deze groep verder weer 'gewoon kan lenen en deel kan nemen aan het maatschappelijke leven.'

Dit zei de minister nadat de geschillencommissie aandelenlease gisteren had gemeld dat er geen oplossing is gevonden voor het conflict tussen de gedupeerden en de geldverstrekkers.

Onder leiding van voormalig ombudsman Marten Oosting is de commissie er in negen maanden niet in geslaagd beide partijen tot een compromis te bewegen. De gedupeerden kochten tijdens de beurshausse in de jaren negentig met geleend geld aandelen. Toen de beurs instortte, kwamen vele gezinnen in problemen. De schulden variëren van enkele duizenden euro's tot meer dan een ton.

De gedupeerden vinden onder meer dat ze destijds onvoldoende zijn voorgelicht over de risico's.

Het probleem in de bemiddeling lijkt vooral bij Dexia te zitten, de grootste aanbieder van het aandelenleaseproduct. Volgens Oosting kwam er van die kant geen reactie op de compromisvoorstellen.

Volgens Oosting is het grootste probleem van Dexia de voorgeschiedenis met Aegon. Dexia kocht de bank Labouchère, de bedenker van het leaseproduct, van Aegon en pas daarna ontstonden de problemen. Dexia wil dat ook Aegon zijn verantwoordelijkheid neemt.

Bestuursvoorzitter D. Bruneel van Dexia voelt zich bekocht met de conclusie van Oosting. Hij zei gisteren dat de commissie uitsluitend zou bemiddelen en vindt dat de commissie geen schuldigen moet aanwijzen.

De vraag van Zalm aan Oosting om straks in het eindrapport, dat in de tweede week van juli komt, de juridische posities van beide partijen te bepalen, noemde Bruneel 'een dolk in de rug.'

De Belg stelde verder dat er ruim duizend gedupeerden zijn met wie de bank inmiddels in een juridisch gevecht is verwikkeld omdat ze niet meer betalen. ''Maar er zijn ook heel veel klanten die van onze eerdere tegemoetkoming gebruik maken. Wij zijn echt niet harteloos; wij willen dit ook buiten de rechtbank oplossen.''

Toch lijkt er geen andere optie voor de leasebeleggers. Nu er geen compromis is gesloten, zal de grote massa van ruim 100.000 gedupeerden zich massaal tot de rechter wenden. Minister Zalm maakt zich grote zorgen over een overbelasting van het rechtssysteem.

De stichting Leaseverlies die circa 90.000 beleggers vertegenwoordigt, is zeer teleurgesteld over de uitkomst van de bemiddeling. ''Dit is erg bitter. Veel mensen hebben maanden gewacht op een goed compromis en nu is het resultaat nul,'' aldus een woordvoerder.

GroenLinks wil nu een kort parlementair onderzoek naar aandelenlease. De partij wil weten wat de alternatieven zijn voor een 'eindeloze en kostbare gang naar de rechter'. (GPD)

© Het Parool, 18-06-2004