Zalm waarschuwt om beleggingspolissen

door Bart Mos en Roelien Wierstra

 

DEN HAAG, dinsdag

       Minister Zalm heeft de verzekeringsbranche aangespoord orde op zaken te stellen. Hij deed dit gisteren naar aanleiding van het onderzoek van toezichthouder Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM).
        Uit dit onderzoek blijkt dat verzekeringsmaatschappijen hun klanten onvolledig en onjuist hebben voorgelicht over hun beleggingsverzekeringen. Een belangrijk deel van de premie gaat op aan kosten en provisie, zonder dat de klant dat weet. Het betreft lijfrentepolissen, levensverzekeringen en hypotheken op basis van aandelen. Minister Zalm (FinanciŽn) stuurde gisteravond de voornaamste bevindingen hiervan aan de Tweede Kamer. Zalm noemde de uitkomst van het onderzoek zorgwekkend.
       AFM deed begin dit jaar onderzoek naar de kostenstructuur van beleggingsverzekeringen onder vier verzekeringsmaatschappijen. Uit de AFM-analyse blijkt ook dat de administratieve systemen van verzekeraars vaak verouderd zijn.

 

ē Minister Zalm

 

 

Zalm wil commissie De Ruiter afwachten

 

Het kabinet overweegt wettelijke maatregelen te treffen tegen dubieuze beleggingsverzekeringen. Concrete acties neemt minister Zalm (FinanciŽn) vooralsnog niet, hoewel de producten íde volle aandacht van het kabinetí verdienen, schrijft hij.
        De Autoriteit FinanciŽle Markten deed begin dit jaar een íoriŽnterende analyseí naar beleggingsverzekeringen als een ínulmetingí voorafgaand aan de invoering van de zogeheten financiŽle bijsluiter. Vier verzekeraars, Fortis, Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden en Legal & General, werkten mee op basis van vrijwilligheid en vertrouwelijkheid, zodat de uitkomsten niet gepubliceerd konden worden. In ruil voor geheimhouding werd na de schokkende bevindingen in overleg met het Verbond van Verzekeraars de commissie-De Ruiter ingesteld, die naar verwachting eind november zal adviseren over verbetering van transparantie bij beleggingsverzekeringen.

 

In reactie op het AFM-onderzoek stelde minister Zalm gisteren eerst de bevindingen van de commissie-De Ruiter over de transparantie van beleggingsverzekeringen te willen afwachten. Daarna zal het kabinet bekijken of aanvullende wetgeving noodzakelijk is.
        Volgens Zalm is inmiddels wel een en ander verbeterd. Zo is de informatieverschaffing uitgebreid en zijn de kosten sinds begin deze maand beter inzichtelijk dankzij de vernieuwde financiŽle bijsluiter.

 

© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.