EINDHOVENAAR WIL SPAARBELEG VIA STICHTING AANPAKKEN
Koersplan: verlies op een spaarpot
 
Door RIK ELFRINK
 
Donderdag 17 februari 2005- „Een mooi spaarpotje voor later“, dacht Eindhovenaar Johan Mulder (52) toen hij in 1994 via Aegon-dochter Spaarbeleg een Koersplan afsloot. Met een inleg van 22 euro per maand dacht hij in 2012 te kunnen beschikken over ruim 15.000 euro.
 
Dat zijn eindkapitaal in werkelijkheid een fractie van 15.000 euro wordt, kreeg hij in 2004 in de gaten. Op dat moment drongen de hoge kosten van de aan het Koersplan gekoppelde overlijdensrisicoverzekering tot hem door. Mulder vindt dat hij door Spaarbeleg verkeerd is voorgelicht. Hij wil met honderden andere gedupeerden een procedure tegen het Aegon-onderdeel starten. Mulder: „Spaarbeleg presenteerde het product Koersplan als een alternatief voor een spaarrekening. Het rendement op een Koersplan zou hoger zijn. Die stelling is niet uitgekomen. Integendeel, ik lijd verlies. Eenvijfde van mijn inleg ben ik kwijt. Dat komt niet omdat het fonds, waarin het geld wordt belegd, slecht heeft gepresteerd. Nee, het komt door het bedrag dat je moet betalen voor de verzekering tegen overlijden. In feite kun je zeggen dat Koersplan geen spaarproduct was, maar een levensverzekering. Ik vind dan ook dat Spaarbeleg mij een verkeerd product heeft verkocht.“ Hij verwijt zichzelf niets. „Als leek kon ik de ondoorzichtige kostenstructuur natuurlijk niet doorgronden.“
 
Via de website van het Tros-programma Radar kwam Mulder in aanraking met lotgenoten. Met twee van hen startte hij de website http://www.koersplandewegkwijt.nl Een van die companen is de 44-jarige Rene Boosten uit Heerlen. Boosten stortte de afgelopen jaren zo’n 17.500 euro in zijn Koersplan. Het eindkapitaal bedroeg slechts 13.500 euro. Boosten: „Ook al vanwege die dure overlijdensrisicoverzekering. Toen ik mijn contract in 1994 afsloot, had ik geen idee wat de kosten daarvan waren. Er stond niets in het contract of in de algemene voorwaarden. Daar was alleen iets opgenomen over een beheersvergoeding en administratiekosten van vier procent. En in de brochure hadden schema’s over een eindkapitaal van honderdduizenden guldens de overhand.“
 
Op hun website hebben Mulder c.s. aan Koersplan-spaarders gevraagd of ze de kosten van een juridische actie tegen Spaarbeleg willen delen. Ze haalden er het Vara-programma Kassa mee.
 
„De bereidheid onder gedupeerden is groot“, meldt Mulder. „Meer dan duizend mensen hebben al aangegeven dat ze meedoen als een procedure wordt gestart.“ Voordat het zover is, moet eerst de Stichting Koersplandewegkwijt worden opgericht. „Volgende week passeert de akte daarvoor bij de notaris“, aldus Mulder.
 
De pogingen om met Spaarbeleg tot een regeling te komen, heeft de aanstaande Stichting nog niet helemaal opgegeven. Mulder: „Er ligt nu een rapport van een financieel planner bij Spaarbeleg. Hij constateert dat de Koersplan-spaarders bij het afsluiten van contracten niet correct zijn geďnformeerd. Misschien dat ze aan de hand daarvan met een voorstel komen.“ En als er geen regeling komt? „Dan zal er geprocedeerd moeten worden“, stelt Mulder vastberaden. „We laten het er niet bij zitten.“
 
Een woordvoerder van Aegon wilde gisteren kwijt dat de bankverzekeraar openstaat voor een gesprek met de Stichting. „Iedere klant die problemen heeft staan wij graag te woord. Alleen doen we geen toezegging over het honoreren van de klachten.“
 
Copyright © 2005 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden