Aegon betaalt 20 miljoen aan klanten aandelenlease

17 feb 2003

DEN HAAG (ANP)

Aegon Nederland trekt een bedrag van maximaal 20 miljoen euro uit om een aantal klanten van een aandelenleaseproduct schadeloos te stellen.

Het bewuste product ’Vermogensrendement’ wordt bovendien uit de markt gehaald. Een woordvoerder van het concern heeft dit zaterdag bevestigd.

Vermogensrendement is op beperkte schaal aangeboden door tussenpersonen met wie Aegon samenwerkt. Het product is naar eigen zeggen niet door de bankverzekeraar ontwikkeld, maar door een van de betrokken verzekeringsadviseurs. Aegon vindt niettemin dat het zijn verantwoordelijkheid moet nemen omdat het concern met de betrokken tussenpersonen bewust samenwerkt, aldus de woordvoerder.

Het product is een combinatie van aandelenlease- en optiecontracten. De optiecontracten moesten goeddeels zorgen voor de bekostiging van de deelneming aan de aandelenlease, maar door de malaise op de beurzen leverden de optiecontracten onvoldoende op. Bovendien vergde de aard van het product een snelheid van handelen, waartoe de betrokken vermogensbeheerders bij de dalende effectenbeurzen niet in staat bleken.

Een onbekend aantal van de in totaal 350 klanten heeft hierdoor omvangrijke verliezen geleden. Aegon gaat de komende maanden de klanten individueel benaderen.