Verzekeraars hekelen belangenorganisaties
Woekerpolis claimen kost vele miljoenen
 
door Theo Besteman
 
AMSTERDAM,dinsdag
       Verzekeraars betalen zes tot negen miljoen euro beloning en vergoeding aan twee belangenorganisaties omdat zij namens de gedupeerden van te dure ’woekerpolissen’ schadecompensatie regelen.
        Deze som wordt betaald uit de schadevergoedingen van de zes grote en tien kleine verzekeraars. Zij verkochten particulieren te dure beleggingsverzekeringen. Verzekeraars hekelen anoniem de miljoenen die de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim, werkend voor ruim 130.000 leden, nu vragen.
       Een van de verzekeraars spreekt over ’zwijggeld’. „Dit is een wel heel fors uurtarief”, oordeelt een ander.
        De vergoeding is bij onderhandelingen soms een obstakel gebleken en vertraagde de afbetaling, bevestigt een deelnemer. „De verzekeraars moeten op de blaren zitten, maar de stichtingen doen zelf wel erg vroom over hun tarieven. De verzekeraars betalen toch, omdat we van deze affaire af willen.”
 
De beloning en vergoeding voor beide stichtingen zijn voor de advocaten, ingehuurde medewerkers. In de eerste rechtsprocedures vergoedden verzekeraars al een deel van de juridische kosten voor hun tegenpartij, de stichtingen. De 130.000 leden van de stichtingen betaalden ieder 25 tot 30 euro lidmaatschap. Het merendeel is volgens Verliespolis en Woekerpolis Claim bedoeld voor controle op uitbetaling van te veel berekende kosten aan klanten.
              „Onze vergoedingen kunnen we cent voor cent aan onze leden verantwoorden”,aldus Verliespolis. „De beloning is passend. Het werk strekt zich over enkele jaren uit.”
        Volgens Woekerpolis Claim zijn gebruikelijke tarieven gehanteerd. „We hebben soms zeer gespecialiseerde experts moeten inhuren om de verzekeraars te controleren.”
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.