Speciaal leaseaanbod voor personeel DNB
 
door BART MOS

         AMSTERDAM – Alle medewerkers van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben eind jaren negentig een speciaal aanbod gekregen voor de aanschaf van een aandelenleaseproduct van Fortis-dochter Groeivermogen. Het product, speciaal voor deze bijzondere doelgroep ’DNB VermogensVersneller’ genaamd, was niet alleen goedkoper dan dat van ’gewone’ klanten, maar week ook inhoudelijk af. DNB is erg ongelukkig met de situatie.
 
        Het betreft hier juist de instantie die betrokken was bij het toezicht op aanbieders van aandelenleaseproducten en die bovendien een bemiddelende rol heeft gespeeld bij het hoogopgelopen conflict tussen banken en belangenverenigingen van gedupeerde consumenten.
       De DNB VermogensVersneller blijkt een ’opgeleukte’ versie van het gelijknamige aandelenplan van Fortis-dochter Groeivermogen. Het personeel van DNB kreeg eind jaren ’90 via de vestiging Castricum van de VSB Bank (inmiddels omgedoopt tot Fortis Bank) de gelegenheid om tegen aantrekkelijke voorwaarden te gaan beleggen met geleend geld. Zo betaalde het DNB-personeel een rentepercentage van 10,27% in plaats van de reguliere 12,68%.
       Volgens Fortis was de toezichthouder hiervan geheel op de hoogte. „Alles gebeurde in overleg. De toestemming om DNB-medewerkers te benaderen, was zelfs contractueel vastgelegd”, aldus een woordvoerder van de bankverzekeraar.
       De toezichthouder zelf noemt het „erg ongelukkig”dat de indruk wordt gewekt dat het product is aangeboden door DNB zelf. „Daar is namelijk geen enkele sprake van.”
 
       Volgens de toezichthouder is medio jaren ’90 met VSB Bank de afspraak gemaakt dat het medewerkers van DNB mocht benaderen met producten. „Dat gebeurde nadat VSB de persoonlijke bankrekeningen van de medewerkers had overgenomen. Deze rekeningen liepen aanvankelijk bij DNB zelf. Met de overstap werd VSB toegestaan dat het af en toe commerciële aanbiedingen mocht doen aan het mailingbestand van DNB”, aldus een zegsman. De bewuste VSB-aanbiedingen werden echter wel vooraf door DNB getoetst. Over de tariefstelling is volgens DNB niet onderhandeld.
       Paul van Straaten, directeur van het Haagse bureau Vermogensmonitor dat gedupeerde leaseklanten van Fortis bijstaat, is zeer verbaasd over de betrokkenheid van DNB bij de totstandkoming van de producten voor het eigen personeel. „Gezien de 150 DNB-medewerkers die van het aanbod gebruik hebben gemaakt, blijkt nog maar eens dat zelfs bovengemiddeld geïnformeerden de risico’s van dit soort producten niet goed hebben kunnen inschatten.”

© 1996-2005 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.