De nachtmerrie van Dexia
 
Door WALTER DEVENIJNS

Dexia-bankiers kunnen het bloed van mr. Ger van Dijk wel drinken. De bebaarde directeur van Leaseproces.nl verzamelde met een agressieve reclamecampagne tienduizenden boze beleggers die Dexia voor de rechter willen dagen. Zo’n 1500 zaken zijn al naar de rechtbank gebracht. En dat, terwijl de Dexiabank in Nederland net bezig is de leaseportefeuille af te bouwen.
 
Het Duisenberg-akkoord van vorig jaar, afgesloten onder druk van De Nederlandsche Bank (DNB) en wijlen oud-president Wim Duisenberg, kan Leaseproces gestolen worden. Leaseproces is een relatieve nieuwkomer binnen de aandelenleasestrijd. Het kantoor werd begin 2005 opgericht, toen DNB en de politiek al druk op zoek waren naar een oplossing van het conflict, dat de reputatie van de Nederlandse bankwereld bedreigde. Het aandelenleasecontract - beleggen met geleend geld - tastte niet alleen Dexia aan, maar trof ook Aegon en Fortis.
 
Leaseproces bv is een bedrijf, waarvan Van Dijk een klein deel van de aandelen bezit. Bijzonder is dat zijn kantoor op basis van ‘no cure no pay’ werkt, waardoor het voor klagers makkelijk is om mee te doen met procedures: geen dure advocatentarieven, Leaseproces krijgt een percentage van de opbrengst zodra een belegger wint. Van Dijk liet zich in 1988 uitschrijven als advocaat, want de wet verbiedt dat advocaten ‘no cure no pay’-procedures voeren. De leasebeleggers worden begeleid door juristen, die zonodig advocaten inschakelen. Leaseproces is een machine. Zo’n 120 mensen werken er fulltime. Op termijn wil Van Dijk ook Aegon en Fortis ‘aanpakken’.
 
Copyright  Algemeen Dagblad