‘Huurlingen’ in de zittingszaal
 
Door WALTER DEVENIJNS
 
AMSTERDAM - Huurlingen, onbuigzamen, vijanden. Deze oorlogszuchtige woorden gebruikten de advocaten van Dexia Bank Nederland gisteren op de dag van de eerste hoorzitting van het Amsterdamse gerechtshof.
 
Inzet van de juridische strijd is de Duisenberg-regeling, een akkoord waarbij een deel van de schuld van de gedupeerde Nederlandse aandelenleaser kwijtgescholden wordt. Dexia en zijn bondgenoten willen dat het hof de regeling algemeen verbindend verklaart. Dat bemoeilijkt nieuwe procedures van ontevreden beleggers.
 
De ontevreden beleggers, ondersteund door onder meer Leaseproces.nl, vinden echter dat het hof het Dexia-verzoek moet dumpen. Volgens de opposanten is de Duisenberg-regeling te mager; de gemiddelde aandelenleaser zou meer geld terug kunnen krijgen als de rechter wordt ingeschakeld. Dexia-advocaat Leo Spigt deed gisteren zijn best om dit optimisme de grond in te boren, waarbij het leek alsof de advocaat op het slagveld stond en niet bij het hof. Zijn visie: tegenstanders zijn dom, want hoe kun je een dergelijk mooi akkoord afwijzen? ,,De vrede is na het grootste geschil uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis getekend. De ervaring leert dat er altijd een kleine groep voormalige strijders overblijft. Elk geschil heeft haar vijanden.’’
 
Er is ‘een misplaatst gevoel van verraad’, aldus Spigt. Erger nog, sommige advocatenkantoren misleiden klanten door ze overwinningen voor te spiegelen. Spigt: ,,Derden hebben bij het conflict een belang gekregen. In de oorlog zijn dat de huurlingen. In deze zaak doet zich een vergelijkbare situatie voor. Er is een juridische industrie ontstaan.’’ Spigt richtte zijn pijlen vooral op Leaseproces.nl, dat claimt 20.000 boze beleggers te vertegenwoordigen. Leaseproces denkt puur aan het geld en niet aan de belangen van de cliënten, zo meent Spigt. Vandaag, donderdag en vrijdag worden de hoorzittingen voortgezet.

Copyright Algemeen Dagblad