Kemphanen bepleiten eensgezind Duisenberg-regeling 
 
AMSTERDAM (ANP) - Dat de bank Dexia en een grote groep van haar klanten elkaar jarenlang fel bestreden hebben, was dinsdag nauwelijks merkbaar voor het gerechtshof in Amsterdam. Eensgezind trokken de voormalige kemphanen daar samen op om de schikking in het conflict rond aandelenlease algemeen verbindend te laten verklaren.

"Het is verheugend dat we onze diepe verschillen hebben weten te overbruggen", zei advocaat Leo Spigt namens Dexia Bank Nederland. "Dexia en de belangenorganisaties staan voor u met een gemeenschappelijke boodschap: de vrede is getekend."

Het gerechtshof is dinsdag begonnen aan een marathonzitting van vier dagen. Daarin wordt het verzoek behandeld van Dexia en de belangenorganisaties Stichting Leaseverlies en Stichting Eegalease om de schikking in de rel rond aandelenlease op te leggen aan alle beleggers bij de bank. Tijdens hoorzittingen kunnen voor- en tegenstanders hun mening geven over de zogenoemde Duisenberg-regeling.

Het woord was tijdens de eerste zittingsdag aan Dexia en de twee grote belangenorganisaties. Die haalden fel uit naar de criticasters van het compromis. "Elke vrede heeft zo haar vijanden. De ervaring leert dat er altijd een groep strijders overblijft. Niet iedereen heeft de lenigheid om uit een zelf gegraven schuttersput te klimmen", aldus advocaat Spigt. Hij doelde op de Stichting Platform Aandelenlease, Beursklacht, de Stichting Juniorlease en de Stichting Consument & Geldzaken.

De advocaten van Dexia typeerden deze tegenstanders als "verwaarloosbare splintergroeperingen". Bovendien kunnen beleggers die het oneens zijn met de regeling zich hier vrij eenvoudig aan onttrekken, ook als deze verbindend wordt verklaard. Op die manier kunnen zij alsnog zelf een rechtszaak aanspannen om geld te claimen van Dexia.

De oppositie die het bedrijf Leaseproces voert tegen de Duisenberg-regeling werd ongenadig hard veroordeeld door Dexia. Leaseproces organiseert op commerciële basis rechtszaken namens ontevreden klanten van de bank. Dexia vergeleek de onderneming met een huurling in een oorlog.

Oprichter Ger van Dijk van Leaseproces reageerde koeltjes op de kritiek. Datzelfde gold voor Piet Koremans van het Platform Aandelenlease. "Dit is een eenzijdige bokspartij: zij slaan en wij incasseren. Maar onze beurt komt nog." De rest van de week krijgen vooral de verweerders het woord. Naast de genoemde belangenclubs van criticasters hebben bijna 1500 klanten verzet aangetekend tegen het voornemen om de schikking verbindend te laten verklaren.

Dexia Bank Nederland heeft in het voorjaar van 2005 een schikking getroffen in het conflict rond aandelenlease, oftewel beleggingen met geleend geld. De bank kwam na een lange strijd tot een overeenkomst met Leaseverlies en Eegalease, die samen meer dan 100.000 consumenten vertegenwoordigen. De regeling, waarvoor wijlen Wim Duisenberg bemiddelde, houdt kortweg in dat beleggers in aandelenlease twee derde van hun restschuld terugkrijgen.

Dexia heeft al ruim 1 miljard euro opzij gelegd voor compensatie van de restschulden. Per contract bedraagt het schuldbedrag gemiddeld 3536 euro. Dat betekent dat er in totaal voor ruim 1,3 miljard euro aan restschuld uitstaat. Dexia heeft in het verleden zo’n 400.000 contracten afgesloten voor aandelenlease.

Raadsman William Schonewille van de stichtingen Leaseverlies en Eegalease concludeerde aan het einde van de zittingsdag dat het gerechtshof de Duisenberg-regeling verbindend kan verklaren op grond van de nieuwe Wet collectieve afwikkeling massaschade. Hij sprak mede namens Dexia: "Dit is een alleszins redelijke regeling, die getroffen is met belangenorganisaties van het eerste uur."

Het hof laat waarschijnlijk vrijdag weten wanneer zij een oordeel velt over het verbindend verklaren van de schikking. 

© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.