Dexia mag niet langer incasseren van gehuwde contractanten
Rechter geeft leasebeleggers uitstel van betaling
 
Woensdag 15 december 2004 - AMSTERDAM/EINDHOVEN – Dexia mag de komende vier maanden geen nieuwe incassoprocedures starten tegen klanten die hun aandelenleasecontract niet door hun huwelijkspartner of geregistreerd partner hebben laten tekenen. Dat maakte de Amsterdamse rechter gisteren bekend.
 
Dexia ging gewoon door met het incasseren van vorderingen op deze leaseklanten ondanks een uitspraak van de Amsterdamse rechter deze zomer. Beleggers hadden daaruit geconcludeerd dat de leasecontracten vernietigbaar waren en weigerden sindsdien aan de incasso van Dexia mee te werken. De rechter verwacht dat twee uitspraken in hoger beroep, die binnen de komende vier maanden moeten volgen, meer duidelijkheid verschaffen over de rechtmatigheid van Dexia's incasso's.
 
De zaak was aangespannen door de Stichting Eegalease die zo'n 19.000 beleggers vertegenwoordigt. Deze beleggers zien aandelenlease als een vorm van huurkoop. Als er sprake is van huurkoop hadden de huwelijkspartners of geregistreerd partners van de beleggers het leasecontract moeten ondertekenen.
 
Er hebben al veel rechters geoordeeld over de leasecontracten, maar ze trokken veelal verschillende conclusies. Gedurende alle lopende procedures ging Dexia door met het incasseren van rekeningen, zelfs als de rechter er aan te pas moest komen.
 
Inmiddels zijn er zo'n 1.900 dossiers van weigerachtige leasedebiteuren bij de rechter terechtgekomen en er werd gevreesd dat deze stapel snel zou groeien. Maar door de uitspraak van gisteren, blijft het dus voorlopig bij 1.900. Beleggers en Dexia ruzieën al jaren over de aandelenleasecontracten, die Dexia door de aankoop van Bank Labouchere in bezit kreeg. En die ruzie kan nog wel enige jaren voortduren. Omdat verschillende rechters in het land geen eensluidende oordelen vellen, hebben de beleggers en Dexia al aangegeven dat ze zich pas gewonnen geven als de Hoge Raad een uitspraak over de leasekwestie heeft gedaan.
 
Een woordvoerder van de Eegalease-beleggers verwacht pas in 2006 volledige duidelijkheid over de kwestie. „Ik vrees dat de benadeelde beleggers nog lang geduld moeten hebben," zegt hij. „Dit is weer een stapje vooruit. Het lijkt erop dat de rechters het steeds meer met elkaar eens worden en inzien dat er sprake is van huurkoop en de huwelijkspartner of geregistreerd partner dus had moeten meetekenen."
 
Hoeveel mensen nu precies baat hebben bij de uitspraak van vandaag, kan hij niet zeggen. „Er is natuurlijk maar een gedeelte van de benadeelden bij ons aangesloten en het gaat om individuele dossiers," zegt hij. De woordvoerder van Dexia vindt dat de rechter de bal in het midden heeft gelegd. „Het zegt nog niets over de definitieve uistpraak," zegt hij.
 
Copyright © 2004 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden