Bank zei niets over leeghalen van fonds
 
door Martijn Koolhoven en Jouke Schaafsma
 
AMSTERDAM, maandag
        ABN Amro bank heeft gedupeerden niet gewaarschuwd voor dubieuze geldstromen bij het vastgoedfonds Golden Sun Resorts terwijl de bank weken voor de klap al wist dat er geld werd weggesluisd.
        De directie van Hooghuys & Versteeghe (H&V) wist op slinkse wijze via allerlei bv’tjes het geld van de beleggers van de rekening te halen. De bank wist slechts een onbekend geldbedrag te redden.
        Dat blijkt uit geheime stukken in bezit van deze krant.
        Momenteel onderzoeken twee advocatenkantoren die honderden gedupeerden bijstaan de mogelijke aansprakelijkheid van ABN Amro, die huisbankier was voor H&V. Volgens de advocaten heeft de bank niet voldaan aan haar zorgplicht.
       
Vragen
        In een geheim document schrijft plaatsvervangend ABN Amro-districtdirecteur I.M. Wolfsohn dat „het betalingsverkeer tussen Hooghuys& Versteeghe en derden vragen oproept”.
        Het document dateert van 13 september, maar vermeldt ook dat de bank op 30 augustus hierover al had bericht aan directeur Frits ’t H. van H&V. De bank schrijft verder: „Meer in het bijzonder betreft dit de overboekingen van de vennootschap naar/via andere vennootschappen in Nederland, welke niet lijken te rijmen met het doel van de investeringen die de investeerders voor ogen hadden.”
        Ex-staatssecretaris Dick Tommel, tegenwoordig voorzitter van belangenvereniging Vastgoed Belang vindt dat banken bij het vaststellen van dit soort zaken, meteen moeten ingrijpen. ,,Banken hebben al de plicht vreemde transacties te melden. De bank heeft ook een verantwoordelijkheid als er geld wordt weggesluisd. Ze hadden de gedupeerden moeten inlichten.”
        Volgens mr. drs. Sanjeev Loilargosain van Bartels Advocaten biedt het betreffende stuk belangrijke informatie over de rol die de bank heeft gespeeld in de hele zaak.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden