Succesvolle claim belegger tegen AFM
 
De Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) is voor het eerst in haar bestaan veroordeeld tot het vergoeden van schade die beleggers hebben geleden door deze toezichthouder. Het gaat om een bedrag tot euro 4 mln.
 
Tegelijk met de AFM zijn ook de Rabobank, Friesland Bank en Van der Hoop Bankiers ieder veroordeeld tot het vergoeden van de door beleggers geleden schade. Deze drie banken en de markttoezichthouder hebben namelijk volgens een gisteren door de Amsterdamse rechtbank gewezen vonnis elk 'onrechtmatig' gehandeld tegenover een honderdtal beleggers in commanditaire vennootschappen (cv's) onder de stichting Befra.
 
CV's
 
De gedupeerden stopten tussen 1998 en 2000 via Friesland Bank Securities, Van der Hoop en de Rabobank in Houten met medeweten van de AFM euro 12 mln in cv's die Befra beheerde. Half maart 2000 dwong AFM Befra zijn vermogensbeheer te staken. Rond het daaropvolgende faillissement van Befra in de loop van 2000 kwamen grootschalige malversaties en fraude door Befra-bestuurder Bert N. aan het licht. Die is daarvoor inmiddels met vijftien maanden cel bestraft.
 
In essentie verwijt advocaat Willem Jan van Andel, die de schadeclaimprocedure namens de vereniging Belangenbehartiging Commandieten Befra voert, de AFM en de drie banken dat zij veel eerder dan maart 2000 wisten en hadden moeten weten dat Befra zonder de vereiste vergunning actief was als vermogensbeheerder. De rechtbank acht dit kernverwijt nu voldoende overtuigend aangetoond. De bij Befra betrokken notaris is door de rechters vrijgesproken.
 
Schade
 
Van Andel schat de totale schade voor zijn cliŽnten op zo'n euro 6 mln ŗ euro 7 mln. De rechtbank vindt dat de beleggers zelf voor een derde deze schade moeten dragen. Twee derde, zo'n euro 4 mln, moeten AFM en de banken vergoeden. Van Andel verwacht dat de AFM en de banken 'na deze gevoelige tik op een schikking zullen aankoersen en het niet op een hoger beroep en een schadevaststellingsprocedure aan laten komen'.
 
Van der Hoop en Rabobank kenden het vonnis gisteren nog niet. Friesland Bank en de AFM willen het vonnis nader bestuderen alvorens te reageren. De AFM bevestigt dat het voor het eerst in haar bestaan en van haar voorloper STE is, dat zij is veroordeeld tot het vergoeden van schade van beleggers.
 
Vasco van der Boon
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad

De uitspraak kunt u hier lezen