Justitie: bank medeplichtig aan Belgische megafraude
 
Algemeen Dagblad 15 augustus 2007
 
FRANS BOOGAARD
 
BRUSSEL
 
Dexia en toezichthouder KPMG zijn medeplichtig aan de fraude bij het Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, dat enkele jaren geleden tienduizenden kleine spaarders met lege zakken achterliet. Dat stelt het Belgische Openbaar Ministerie in een uitgelekt rapport.
 
Als het Hof van beroep dit najaar de conclusies van het OM overneemt, dreigen Dexia en KPMG op te draaien voor de honderden miljoenen die kleine spaarders in rook zagen opgaan. Alle andere aangeklaagde partijen, waaronder Jo Lernout en Pol Hauspie zelf, zijn immers failliet. Zowel Dexia als KPMG ontkende gisteren een actieve rol. KPMG noemde het gisteren 'onbehoorlijk' dat conclusies van het OM al op straat liggen.
 
Gedupeerde spaarders vatten al hoop: "Dexia maakt een jaarwinst van 3,5 miljard. Ze verdient onze schade dus in een kwartaal terug," aldus Hendrik Boonen van de belangenvereniging Spaarverlies.
 
Volgens het OM-rapport verstrekte Dexia in 1999 een persoonlijke lening van 20 miljoen dollar aan de drie topbestuurders van Lernout & Hauspie, in de wetenschap dat dit geld voor fraude zou worden aangewend. Het bedrijf zette bedrijven op in het buitenland en wekte hiermee de indruk bij aandeelhouders dat de onderneming heel goed liep.
 
KPMG keek ondanks duidelijke tips een andere kant uit. Aan het eind van het boekjaar zuiverde Dexia de tekorten aan. In realiteit kwam het geld pas een jaar later van een investeerder uit Singapore. Schriftvervalsingen oplichting, concludeert het OM.
 
Copyright (C) Algemeen Dagblad