Dexia-gedupeerden voor het blok gezet
 
DEN HAAG - Gedupeerden van de Dexia-affaire moeten vrezen voor beslaglegging op hun huis, loon of andere bezittingen.
Het incassobureau EDR kondigt namens de opkoper van de Dexia-schulden harde actie aan tegen gedupeerden die het schip zijn ingegaan door beleggingen met geleend geld.
 
"Het gaat hier om mensen die willens en wetens hun hoofd in het zand steken" , zegt woordvoerder Edward Verheij van EDR. "De afgelopen maanden hebben wij geprobeerd met ze in gesprek te komen en aangestuurd op een oplossing. Dat is voor beide partijen beter. Wie nou nog niks van zich laat horen, heeft maar één keuze en dat is betalen." Dexia heeft een deel van de uitstaande vorderingen op gedupeerden van de aandelenlease-affaire verkocht aan de Amerikaanse investeerder Varde. Dat bedrijf heeft EDR ingeschakeld om de vorderingen te innen. De openstaande vorderingen hebben betrekking op Dexia-gedupeerden die nog altijd een schuld hebben nadat zij ingingen op eerdere schikkingen, zoals het Dexia-aanbod tot een uitgestelde betalingsregeling of de Duisenberg-regeling (deling van de schade). Ook zitten er Dexia-klanten bij die nooit iets van zich hebben laten horen en er dus evenmin via de rechter hebben geprocedeerd voor een gunstiger regeling.
 
Piet Koremans van het Platform Aandelenlease (PAL) is niet te spreken over de handelwijze van EDR. "Ik schrik van de botte toon. Juridisch gezien zijn deze gedupeerden kansloos en ik raad ze dan ook aan een betalingsregeling te treffen. Maar mijn indruk is dat het hier gaat om de meest kwetsbare groep, die helemaal niet weet wat ze moet doen. Dat lijkt me een makkelijk prooi."
 
Copyright © 2008 Brabants Dagblad