PIET KOREMANS | Demonstratie aandelenlease
'Deze mensen staan met hun rug tegen de muur'

door Ellen den Hollander

Belangenvereniging Payback komt op voor de gedupeerden van de aandelenlease. Piet Koremans van Payback hoopt dat morgen honderden mensen actie komen voeren op het Malieveld.

U gaat morgen demonstreren.
"Wij vragen aandacht voor het aandelenleaseschandaal. Vorig jaar hadden we ook zo'n demonstratie en toen heeft minister Zalm ervoor gezorgd dat de Commissie Geschillen Aandelenlease werd ingesteld. We zijn na een jaar nog niet verder gekomen."
Heeft u zo'n haast?

"Het water staat ons niet tot aan de lippen, maar in de mond. Het mes staat niet op de keel, maar erin."
Dat zijn zware woorden.

"Dat klopt, maar voor velen is het ook zwaar. Honderdduizenden mensen geloofden die mooie praatjes van banken en tekenden contracten waarbij werd gedacht dat er zou worden gespaard. De meesten kwamen er pas na jaren achter dat zij met geleend geld aandelen hadden gekocht en dat de inleg alleen maar een renteaflossing over de lening was."
Is het nu erger dan vorig jaar?

"Bij het instellen van die commissie dachten veel gedupeerden: 'Nu komt het goed.' Maar de contracten zijn inmiddels afgelopen en de mensen moeten nu die enorme leningen gaan terugbetalen. Dat kunnen ze niet, dus er komt een deurwaarder aan de deur."

Is het niet een beetje hun eigen schuld?

"Het vervelende is dat zij niet wisten dat zij aan het beleggen waren. Door die verhullende woorden leek het alsof ze spaarden."
Schamen de gedupeerden zich om te demonstreren?

"Daar was vorig jaar zeker sprake van. Toen waren er 200 mensen. Nu staan er zoveel mensen met de rug tegen de muur. Nu weten ze ze wel moeten."
Geen schaamte meer?

"Veel mensen willen hun verhaal vertellen. Ze willen ervanaf. Ik merk ook dat het helpt dat ze mensen op tv zien die hetzelfde hebben meegemaakt. Ik word ook vaak aangesproken, laatst nog door een motoragent. Het komt in alle lagen van de bevolking voor. Ik weet zelfs van een paar advocaten."
Iedereen mag komen morgen?

"Ja, je hoeft geen lid te zijn van Payback. Tussen half twee en twee uur verzamelen bij de poffertjeskraam op het Malieveld. We lopen naar de Tweede Kamer."
Er is toch Pasar Malam?

"We wilden demonstreren als er geen andere activiteiten waren op het Malieveld. Vorig jaar was de demonstratie ook tijdens de Pasar Malam. Maar door een misverstand is het niet gelukt. Daar kwam ik deze week pas achter."

Copyright © 2004 Haagsche Courant - alle rechten voorbehouden