Hoogte van schadevergoeding leasebeleggers Dexia blijft onzeker
 
door Rik Elfrink
 
Dinsdag 15 februari 2005 - De strijd tussen Dexia en zijn leasebeleggers is nog lang niet gestreden. Een oplossing is er nog niet.
Spreken over een oplossing voor de leasebeleggers bij Dexia is voorbarig. Dat stelt woordvoerder R. Okhuijsen van Dexia in reactie op de vraag of tussen Dexia en de belangengroepen van gedupeerden van aandelenlease al een concept-overeenkomst bestaat.
 
Vorige week werd over een spoedige oplossing gespeculeerd nadat bekend werd dat voormalig ECB-president Wim Duisenberg in het conflict gaat bemiddelen. Een eerdere bemiddelingspoging van oud-ombudsman Oosting in deze zaak liep op niets uit.
 
Gedupeerden
Dexia heeft op dit moment 900 miljoen euro beschikbaar voor de gedupeerden van aandelenlease. Of dat bedrag ook volledig aan gedupeerden wordt uitgekeerd, kan zegsman Okhuijsen niet zeggen. Ook wil hij niet aangeven of het bedrag nog verhoogd kan worden.
" De insteek van Dexia is altijd geweest dat er iets gedaan moet worden aan de schrijnende gevallen. Dat willen we nog steeds, maar we kijken ook naar een algemene oplossing. Daarvoor ligt de bal nu bij bemiddelaar Wim Duisenberg." Deskundigen betwijfelen of met de aanstelling van Duisenberg de problemen rondom aandelenlease snel uit de wereld zullen zijn. "De materie blijft erg complex" , aldus advocaat R. Silvertand van advocatenkantoor Rompelberg en Ruiter. "De AFM heeft ooit becijferd dat er 700.000 mensen zijn die een leasecontract hebben afgesloten. Die mensen hebben allemaal een eigen verhaal. Vraag is of er via een algemene regeling voor iedereen een acceptabele oplossing komt."
Dexia-zegsman Okhuijsen van Dexia erkent dit probleem. "Als je snel een regeling wilt hebben voor een grote groep mensen, zul je concessies moeten doen. Beleggers die wisten wat ze deden en hun verliezen makkelijk kunnen dragen, krijgen straks misschien teveel. En mensen met een smalle beurs wellicht te weinig."
 
Copyright 2005 Brabants Dagblad