OM onderzoekt faillissement Van der Hoop
 
AMSTERDAM -
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat het faillissement van Van der Hoop Bankiers onderzoeken. Dat heeft een woordvoerster dinsdag bevestigd. Het OM wil verder niets kwijt over de inhoud van het onderzoek.

 
Het OM heeft besloten om het onderzoek te bevestigen na de presentatie vrijdag van de conclusies die de curatoren van de failliete bank hebben getrokken. Zij gaan in op de oorzaken van het faillissement. De problemen bij de bank begonnen medio 2000 met dubieuze bemiddelingen in winstvennootschappen, waarbij regels zijn overtreden.
 
Volgens de curatoren hadden De Nederlandsche Bank (DNB) en huisaccountant Deloitte al veel eerder een onderzoek moeten instellen naar de financiŽle gang van zaken bij Van der Hoop. De bank ging in december 2005 failliet.
 
Dubieus
 
Een risicoanalyse en een onderzoek naar de integriteit van de betrokken personen hadden de ďorganisatorische en financiŽle zwakteĒ van Van der Hoop veel eerder aan het licht gebracht, stelden de curatoren. Van der Hoop deed enige jaren geleden dubieuze transacties. Deze waren volgens de curatoren de Belastingdienst een doorn in het oog.
 
Er volgde een forse aanslag die uiteindelijk werd geschikt voor een bedrag van 5,5 miljoen euro in 2005. Deze schikking had grote gevolgen voor de financiŽle positie van het bedrijf. Als de analyse eerder was uitgevoerd, was gebleken dat de solvabiliteit ontoereikend was. DNB stelt strenge eisen aan deze verhouding tussen het eigen en vreemd vermogen. DNB had dan kunnen ingrijpen, aldus de curatoren.

© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.