Vijf jaar cel voor belegger Van den Berg 
 
AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft de Hilversumse zakenman René van den Berg maandag veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. 
 
Van den Berg zit sinds juli vorig jaar al vast omdat hij werd verdacht van oplichting van ruim 1400 beleggers. De gedupeerden zeggen dat zij nog 127 miljoen euro tegoed hebben. De rechter acht nu bewezen dat de zakenman zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, bedrieglijke bankbreuk, overtreding van de Wet toezicht kredietwezen, witwassen en het medeplegen van valsheid in geschrifte. 
 
Volgens de rechtbank is het duidelijk dat Van den Berg zichzelf heeft bevoordeeld "ten koste van goedgelovige beleggers". De rechter sprak in zijn vonnis van "menselijke hebzucht". "Het valt u zwaar aan te rekenen dat u zoveel mensen heeft bedrogen en geld heeft verdonkeremaand", zo sprak de rechter tot Van den Berg. 
 
De zakenman, die in het tenniscircuit veel bekendheid genoot als sponsor van toernooien en proftennissers, tuigde een soort piramidespel op waarbij de investeerders van het eerste uur nog wel forse rendementen kregen op hun inleg. Van den Berg tekende voor alle inleggelden schuldbekentenissen, maar een jaar geleden bleek dat hij zijn schuldeisers niet meer kon terugbetalen. De zakenman is persoonlijk failliet verklaard, evenals zijn belangrijkste ondernemingen. 
 
Van de celstraf wordt het voorarrest afgetrokken. Van den Berg gaat in hoger beroep, zo kondigde zijn advocaat na het voorlezen van het vonnis aan. 
 
© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
 

Het vonnis c.q. uitspraak is hier te lezen