Dexia wint proces tegen oud aanbod
 
VAN ONZE REDACTEUR
 
AMSTERDAM - Dexia heeft woensdag bij de Amsterdamse rechtbank een procedure gewonnen die was aangespannen tegen het zogeheten Dexia Aanbod. Dit is het eerste schikkingsvoorstel, dat Dexia in 2003 aanbood aan ontevreden aandelenleaseklanten. De procedure heeft alleen indirect te maken met de latere zogeheten Duisenberg-schikking, waarover het Gerechtshof Amsterdam zich nu in een andere procedure buigt.
 
In het vonnis wijst de rechtbank de eisen af van vier Dexia -cliŽnten om hun Dexia Aanbod-contract te vernietigen. Van de aangevoerde misleiding door Dexia en dwaling door de klanten is geen sprake, oordeelt de rechtbank. Het is volgens de rechtbank ondenkbaar dat de klant niet wist dat tegenover de voordelen van het Aanbod stond dat werd afgezien van juridische actie tegen de bank. De vier waren het proces begonnen op advies van belangenorganisatie Payback. Ruim 86.000 cliŽnten zijn destijds op het Dexia Aanbod ingegaan.
 
Dexia is verheugd over het vonnis. Dexia -ceo Ben KnŁppe meent dat het consequenties heeft voor 26% van de tienduizenden mensen die via Leaseproces BV door willen procederen tegen Dexia . Die 26% heeft namelijk, volgens Dexia , destijds ingestemd met het Aanbod. Maar volgens Joost Papeveld van Leaseproces is het laatste woord over de houdbaarheid van het Aanbod nog helemaal niet gezegd voor de rechter. Als de leasecontracten bijvoorbeeld nietig zouden blijken, kan dat volgens hem ook voor het Aanbod gelden.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad