Juridisch Dagblad

Aandelen-ver-leasers willen stop incasso's en registraties bij BKR

Paybacktime !!?

De vereniging Payback is een e-mail actie gestart voor uitstel van de incasso procedures en registratie bij het BKR. Hierbij is ook de Tweede Kamer en het Europees Parlement betrokken. Honderdduizenden mensen hebben de afgelopen jaren een aandelenlease contract afgesloten bij een financiële instelling. Een groot aantal van hen is 'door misleidende informatie en de ingestorte beurs in grote financiële problemen gekomen', aldus Payback.


Steeds meer contracten lopen af bij Dexia bank, waardoor grote restschulden zijn ontstaan. Deze lopen op tot wel 100.000 euro of meer. Dexia schakelt incassobureaus in om deze restschulden te innen. De meeste mensen kunnen deze schulden niet betalen en zijn in paniek geraakt. Gedupeerden van Dexia zien hun huizen al leeggehaald worden door de deurwaarder.


De vereniging van gedupeerden ’Payback’ krijgt dagelijks wanhopige telefoontjes van mensen die ten einde raad zijn. Woordvoerder Piet Koremans van Payback: ’Gezien al deze telefoontjes van angstige mensen hebben wij Dexia, de incassobureaus en de overheid gevraagd om een tijdelijke stop van deze incasso’s. Helaas heeft Dexia hierop negatief geantwoord en zegt Minister Zalm dat hij zijn best heeft gedaan, maar zonder resultaat.'

Aandelenlease letterlijke strop voor 'slachtoffers'?

In het bericht dat 'Terugbetaal' vandaag bekendmaakt stelt de woordvoerder verder nogal dramatisch: 'Ik vraag mij serieus af of er al mensen zijn die hier letterlijk aan bezweken zijn of de hand aan zich zelf hebben geslagen omdat zij geen uitweg meer zagen door de grote schulden bij Dexia. Er zijn aanwijzingen dat dit al is gebeurd. Ook de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Financiën, PvdA kamerlid J. Tichelaar, geeft niet thuis ondanks mijn dringende e-mail.'

Commissie Geschillen Aandelenlease

'De belofte van Minister Zalm omtrent het instellen van een Commissie Geschillen Aandelenlease heeft bij de gedupeerden de angst voor de deurwaarder niet weg kunnen nemen. Het incassobureau is voor velen dagelijkse realiteit, terwijl de commissie naar verwachting nog maanden bezig is voordat er een uitslag kan worden verwacht. Maar ondertussen liggen duizenden gedupeerden ’s nachts wakker', aldus de verontruste woordvoerder van Payback. Later meer red. J-D.nl

Dexia heeft een Adviescommissie Hardheidsclausule ingesteld dat -onafhankelijk? red.- Dexia gaat adiseren over de inhoud van de Hardheidsclausule. Zij zal daarnaast controleren of Dexia in overeenstemming met de Hardheidsclausule handelt. De Adviescommissie Hardheidsclausule is als volgt samengesteld: mr. B.J. Asscher, oud-president van de Rechtbank te Amsterdam (voorzitter), drs. B.F. Baron van Ittersum, oud-voorzitter van de Amsterdamse Effectenbeurs en dhr. J. ter Braak, begeleider schuldsaneringen.

Wie komt in aanmerking voor een beroep op de clausule?

De Hardheidsclausule is, zo staat te lezen op de website, uitsluitend bedoeld voor 'cliënten die, nadat zij hun effectenlease-overeenkomst(en) zijn aangegaan en buiten hun toedoen om, naar het oordeel van Dexia in een zodanige positie terecht zijn gekomen dat zij aantoonbare en onoverkomelijke financiële problemen blijken te hebben om de lopende, maandelijkse verplichtingen uit hun effectenlease-overeenkomst(en) aan Dexia te voldoen.' De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld zijn een substantiële permanente inkomensdaling of het ontstaan van bijkomende maandelijkse verplichtingen jegens Dexia uit hoofde van een lopende effectenlease-overeenkomst, aldus Dexia.

Maar....

Cliënten op wie het Dexia Aanbod van toepassing is, moeten eerst het Dexia Aanbod hebben geaccepteerd voordat zij nu of in de toekomst voor een beoordeling (lees: de hardheidsclausule, red) in aanmerking kunnen komen. Meer op de site van resp.
www.pay-back.nl en www.dexia-aanbod.nl 14-07-03

Copyright © Juridisch Dagblad