Te hoge premie Aegon terug naar belegger
 
door Manno van den Berg
AMSTERDAM -  Aegon moet een paar honderdduizend beleggers in Koersplan compenseren voor teveel berekende kosten. Dit heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. Aegon zou gemiddeld 1200 euro per contract op tafel moeten leggen, circa 800 miljoen euro in totaal.
 
Tijdens de beurseuforie van de jaren negentig heeft Aegon zo’n 685.000 Koersplan-contracten verkocht. Beleggers konden met een maandelijkse inleg in vijftien tot twintig jaar een aardig beleggingskapitaal bij elkaar krijgen. De beursmalaise in 2001 gooide echter roet in het eten én bracht aan het licht dat het belegde kapitaal nog sterker tegenviel dan de aandelenkoersen waren gedaald. Ongeveer een kwart van de maandelijkse inleg bleek nooit te zijn belegd, maar was opgegaan aan een premie voor een wel erg dure overlijdensrisicoverzekering binnen het beleggingsproduct.
 
Gedupeerden stelden dat ze de hoogte van die premie nooit te horen hadden gekregen, dat Aegon die had ’verstopt’. De rechter heeft hen daarin gelijk gegeven. Daarom moet de premie voor de overlijdensdekking met terugwerkende kracht met maar liefst 85 procent omlaag. Dit voor alle Koersplan-contracten die in 1991 tot en met 1998 zijn afgesloten. Voor Aegon levert dit een strop op van grofweg 800 miljoen euro, zo blijkt uit de berekeningen van Stichting Koersplan De Weg Kwijt.
 
© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.